Herstel van koersen zet voorzichtig door

Schuchter waagt de belegger zich weer op de vloer, na de enorme koersdreun die hij dinsdag onderging door de aanslagen in de VS....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Dat was meer dan de andere Europese beursindices. De Londense Footsie en de Duitse DAX kwamen niet verder dan 1,3 procent, de CAC-40 in Parijs daalde zelfs met éénhonderdste van een procent. Dit bescheiden herstel – afgezien van Parijs dan – werd vooral gedragen door de grote verzekeraars van dit continent.

De meeste van hen hebben inmiddels schattingen afgegeven van wat de enorme schade door de terreurgolf in de VS hen gaat kosten. De genoemde bedragen vielen beleggers blijkbaar mee, want de verzekerconcerns boekten forse terreinwinst. Zo sloot Swiss Re donderdag maar liefst 11 procent hoger op 146 Zwitserse francs. Dinsdag ging dit aandeel nog met 17 procent onderuit.

Opvallend in Amsterdam was het verdeelde beeld onder Nederlandse multinationals die een overwegend deel van omzet en winst in de VS genereren. Aegon won fors: bijna 7 procent op een slot van 26,98 euro. De verzekeraar wordt gezien als vrijwel immuun voor de ramp, omdat Aegon in Amerika geen schade- en vastgoedpolissen verkoopt.

Ook Ahold sloot 4,7 procent hoger op 30,62 euro. De van origine Zaanse grootgrutter die nu 60 procent van de omzet in Amerika verdient, houdt vast aan zijn eerdere prognose dat de winst per aandeel dit jaar met 15 procent zal toenemen – vóór afboeking van goodwill (overnamepremies) wel te verstaan.

Bank-verzekeraar ING dikte 2 procent aan op een slot van 28,14 euro. De Aegon-rivaal lijkt evenmin erg kwetsbaar voor de gevolgen van de terreur in de VS. Maar ING had ook nog eigen nieuws te bieden. Het Nederlandse concern voert `exclusieve gesprekken' met Deutsche Bank over een overname van een van diens Franse dochters. Deutsche wil af van zijn Franse consumentenbank, gevestigd in Parijs.

Deze tak van Deutsche werd in 1999 opgericht met het doel in 2004 honderdduizend klanten te hebben. Dat schiet niet erg op: het zijn er nu pas tienduizend. Bovendien kocht Deutsche vorig jaar Banque Worms, waardoor het nu met drie merken in Frankrijk actief is. `Dat heeft geen zin', geeft Deutsche nu pas toe.

ING is wel succesvol in Frankrijk met ING Direct, een telefoon- en internetbank à la Postbank in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden