Herstel gloort aan horizon voor ASML na nieuw verlies

In Veldhoven begint de victorie voor de chipindustrie. Na vijftien maanden zwaar kwakkelen 'is de markt omgedraaid', zo laat ASML weten....

Van onze verslaggever

Dat is gunstig nieuws voor de chipindustrie, die de afgelopen maanden door alle zeven plagen van Egypte leek te worden bezocht. De orderportefeuilles droogden op, de pc-verkopen zakten drastisch in en de Amerikaanse autoriteiten kondigden een onderzoek aan naar mogelijke kartelafspraken tussen fabrikanten van geheugenchips.

Ook de leveranciers van machines waarmee chips worden gefabriceerd liepen klappen op, ASML inbegrepen. De Veldhovense producent noteerde een recordverlies van 383 miljoen euro in de tweede helft van 2001. Dat verlies is teruggebracht in de eerste helft van dit jaar tot 98 miljoen euro - nog altijd wel meer dan het dubbele van wat de meest optimistische analisten hadden geraamd. Anderen waren uitgegaan van een verlies van hooguit 78 miljoen.

De orderportefeuille van ASML is tot eind juni al weer aardig volgelopen, constateert directievoorzitter Doug Dunn. Begin dit jaar was Dunn zo somber dat hij niet eens een winst- of omzetverwachting durfde te geven.

De topman is nu optimistischer gestemd. In het orderboek staan 160 chipmachines ter waarde van ruim 1,5 miljard euro. ASML moet er minimaal 180 verkopen om quitte te draaien, luidde de boodschap zes maanden geleden. Van de machines die de komende maanden zullen worden geleverd, werd 85 procent de afgelopen drie maanden besteld. 'De orders komen steeds sneller binnen. Niemand kan de kracht van het herstel voorspellen, maar de signalen zijn bemoedigend', stelt Dunn. De nachtmerrie van vorig jaar blijft uit. 'Sinds maart hebben we geen annuleringen meer gekregen.'

In de eerste zes maanden van dit jaar boekte ASML een omzet van 823 miljoen euro, iets minder dan de 829 miljoen in het voorafgaande halfjaar. Het verlies liep op door de duurdere euro. ASML heeft aanmerkelijke belangen in de Verenigde Staten.

Een andere stoorzender is concurrent Nikon. De Japanners hebben ASML vlak voor de jaarwisseling bij de International Trade Commission aangeklaagd wegens schendingen van octrooien. ASML heeft teruggeslagen met een aanklacht wegens patentfraude door Nikon. De juridische strijd heeft de Veldhovenaren al 15 miljoen euro gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden