Herstel economie Europese Unie langzamer

Het herstel van de economie in de Europese Unie gaat langzamer dan gedacht. Ook over de economie in de eurozone zijn de vooruitzichten iets somberder geworden. In 2014 moet het herstel kracht krijgen en positief worden.

Redactie
Een slapende zwerver voor een gesloten bibliotheek in Madrid. Beeld reuters
Een slapende zwerver voor een gesloten bibliotheek in Madrid.Beeld reuters

De Europese Commissie voorspelt vrijdag dat de economie in de EU dit jaar met 0,1 procent zal krimpen, terwijl het in februari nog uitging van een bescheiden groei (van 0,1 procent). Het bruto binnenlands product van de 17 eurolanden zal in 2013 met 0,4 procent dalen. Eerder ging Brussel uit van een krimp met 0,3 procent.

In de tweede helft van 2013 moet export ervoor zorgen dat de economie weer aantrekt, zodat deze in 2014 weer uit het dal zal zijn en zal groeien. Voor de hele EU verwachten de rekenmeesters van de EU voor volgend jaar een groei van 1,4 procent, voor de eurolanden een groei van 1,2 procent. Beide percentages zijn wel naar beneden bijgesteld.

De verschillen tussen de eurolanden zijn groot. De economie in Estland zal dit jaar het sterkst groeien (met 3 procent). Voor Duitsland wordt een groei verwacht van 0,4 procent, terwijl de Franse, Spaanse en Italiaanse economie gaan krimpen (met respectievelijk 0,1, 1,5 en 1,3 procent), zo becijferden de rekenmeesters van de EU. Volgend jaar krimpen volgens de prognoses alleen de economieën in Slovenië en Cyprus.

Acht eurolanden zullen naar verwachting dit jaar een begrotingstekort hebben dat lager ligt dan de EU-norm van 3 procent. Nederland zit daar niet bij, evenals landen als Frankrijk, Portugal, Griekenland, Ierland en Spanje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden