Hersenschimmen

MELLE RUNDERKAMP EN SIMON HENDRIKSEN

'Oh, daarvan ben ik niet op de hoogte. Heeft u daar een communiqué over gehad?' Hij had alleen maar even zijn besluit om partijgenote Martine Baay uit de fractie te duvelen willen toelichten en nu vertelden ze hem dat hij potdosie zelf het veld moest ruimen. Hij was toch de lijsttrekker van 50PLUS? Wie waren al deze mensen eigenlijk? En waarom kwamen ze nooit meer op bezoek? Och Jezus, ze zullen het toch niet aan hem kunnen zien? Rustig blijven Norbert, niets laten merken. Het gaat vanzelf over.

Even verderop in de wandelgangen stond het zo goed als nieuwe gezicht van de partij - nauwelijks gebruikt, altijd binnen gestaan - haar maidenspeech te houden. Hoe ging ze dit nou eens uitleggen? Nou, ze was dus Martine Baay en ze was het enige Kamerlid althans het nieuwe boegbeeld van de 50PLUS-partij en ze gaat dan ook verder als de Groep-Baay. Niet namens de fractie 50PLUS, de fractie van Norbert Klein want die wordt niet ondersteund door de partij en zij wel en dat kon ze prima aan de kiezer uit eh... stralen. God, klopte dit nou? Het werd soms zo druk in haar hoofd.

In de recreatieruimte van het partijbureau zaten ze elkaar ondertussen de pudding van het bord te kijken. Wat een slappe lul die Klein. In mijn tijd liet een vent zich niet als de eerste de beste Waylon door een griet aan de kant zetten. En wat dacht zij wel niet? Laat La Baay gewoon weer lekker met een sherry'tje en de Tros Kompas achter de geraniums gaan zitten. Waarom kon het bij hun nou niet zo gaan als met die tortelmeeuwtjes van de PVV? Het is ook altijd hetzelfde gelazer. Ze zouden zo'n whatsapp-groepje voor Martine en Norbert moeten aanmaken. Als ze alleen maar wisten hoe.

De Betrouwbare Mannetjes schonken zichzelf nog maar een ouwe klare in. Ach, de mensen van 50PLUS zijn nou eenmaal niet de omaatjes die een handgeschreven kaart op je verjaardag sturen, of de opaatjes die een euro achter je oor vandaan toveren. Het zijn de ballenprikkers, de plafondbonkers, en meneer Krol die nooit kinderpostzegels wil kopen. Boze buurman Nagel liet weten dat de chaos, de ruzie en de achterdocht de partij 48 van de 10.000 leden hadden gekost. Ruwweg 99,52 procent van de senioren voelde zich kennelijk nog prima vertegenwoordigd.

Nee, je kan veel van 50PLUS zeggen maar niet dat ze de achterban niet precies geeft wat ze gewend is: hommeles en verwarring. En wat dan beter dan een paar weken een eenvoudig te vergeten gezicht naar voren schuiven totdat ook het gelazer met Henk Krol en die pensioenen niet meer is dan een hersenschim, en de zoetgevooisde bejaardenfluisteraar ons weer als een wit uitgeslagen Haags Hopje door de strot wordt geduwd.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Nu maar hopen op creatieve gelijkwaardigheid tussen Robben en Van Persie.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen leveren wekelijks een handzame mening waar u gerust mee kunt aankomen bij voetbalvereniging, koffieautomaat of schoonouders.

Twitter @Betmannetjes

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden