Hersenloze amoebe heeft geheugen

Een breinloze amoebe heeft ondanks een gebrek aan hersenen een 'geheugen'. Door het afscheiden van een slijm signaleert hij waar hij al eens kwam en weet welke gebieden nog onontdekt zijn.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Volgens onderzoekers van Australische en Franse universiteiten is deze manier van 'herinneren' mogelijk een voorloper van het interne geheugen bij meer complexe wezens. Ze beschrijven hun proeven maandag in het wetenschapstijdschrift PNAS.

De onderzoekers onderwierpen de amoebe-achtige Physarum polycephalum aan een test. Ze plaatsten amoeben op een petrischaaltje met daarop een lekkernij. Om die te bereiken, moest de amoebe een weg vinden uit een U-vormige barrière.

Amoebes die zich op een schoon schaaltje voortbewogen, vonden binnen 120 uur de eindbestemming. Amoeben op een schaaltje dat was ingewreven met slijm deden daar veel langer over.

De onderzoekers concluderen dat de amoebe zich in een schaal vol slijm niet kan 'herinneren' waar hij al is geweest. Daardoor spendeert hij meer tijd aan het zoeken van een uitweg langs de barrière.

De proef is een prachtig voorbeeld van hoe micro-organismen functioneren, zegt prof. dr. John van der Oost van het Laboratorium voor Microbiologie aan de Wageningen UR.

Wel vindt hij het een stap te ver om te spreken van een 'geheugen' of voorloper van het geheugen. 'Deze amoebe heeft een mechanisme dat zijn slijm herkent, blijkt nu, maar dat is meer een zintuiglijke reactie of een sensor dan een 'herinnering'. Daarvoor moet je informatie opslaan, en dat gebeurt hier nog niet.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden