Hersendood type is in boek springlevend

Wat een lekker betoog tegen de oppervlakkigheid in de presentatie en beleving van literatuur van de hand van Nausicaa Marbe (het Betoog, 15 maart)....

Literatuur lijkt op het moment in de media inderdaad het speelterrein van nogal hersendode types. In de ene hand hebben zij als documentatie een toegankelijk boekje over psychologie. Het andere oog is gericht op sitcoms. Er is per definitie een groot publiek dat kiest voor herkenbaarheid en de behoefte aan nieuwe inzichten al ver achter zich gelaten heeft. Vanuit het oogpunt van marketing is het in die vijver lekker vissen. En dat stuk over Zeeman is inderdaad vilein.

Overigens is er hoop. Ook schrijvers als AFTh en Grunberg verkopen goed.

Paul Jansen, Meerssen

Boekenlijst
Als kind (gymnasium bèta) las ik alles wat los en vast zat. Ik was juist bezig met de overstap van jeugdliteratuur naar het echte werk toen de boekenlijst deze ontdekkingsreis ruw doorkruiste. Het was in één keer afgelopen met lezen; de (deels verplichte) lijst hing als een donkere wolk boven mijn boekenkeuze en de uitleg in de literatuurlessen ging mij mijlenver boven de pet. Ik kreeg het gevoel dat ik dom was en niet geschikt voor het lezen van deze zaken. Pas vijftien jaar later kwam het plezier in lezen langzaam terug en kregen de boeken betekenis, ook vanwege de inmiddels opgedane levenservaring.

Boekenlijst
Het idee dat je onder dwang kinderen vanzelf aan het lezen van literatuur krijgt, vind ik (vanuit mijn eigen ervaring) belachelijk. Bij een enkel kind valt deze aanpak wellicht in vruchtbare aarde, de vraag is of het het gewenste effect heeft bij de overigen.

Boekenlijst
Boukelien Bos, Utrecht

Fraude
Hoe mooi de verhalen ook zijn over enthousiaste leraren die met passie over de diepe zieleroerselen van overleden personen praten, dit komt niet overeen met mijn herinneringen aan literatuuronderwijs. Voor mij staat literatuuronderwijs synoniem aan grootschalige fraude met uittreksels en boekverfilmingen.

Fraude
Rens Bunnig, Tilburg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden