Hersendode proefpersoon van Franse medicijntest overleden

Eén van de proefpersonen die na een test met een nieuw geneesmiddel in Frankrijk in kritieke toestand verkeerde, is overleden. Dat heeft het academisch ziekenhuis in Rennes zondag bekendgemaakt. De patiënt was na de proef met het experimentele middel vrijdag al hersendood verklaard.

De Franse minister van Gezondheid Marisol Touraine en professor Gilless Edan, neuroloog in het ziekenhuis in Rennes. Beeld ap
De Franse minister van Gezondheid Marisol Touraine en professor Gilless Edan, neuroloog in het ziekenhuis in Rennes.Beeld ap

Zowel de inspectie voor de volksgezondheid als Justitie heeft een onderzoek aangekondigd. De politie heeft inmiddels al het laboratorium van de firma Biotrial in Rennes, het verantwoordelijke farmaceutische bedrijf dat de proef opzette, doorzocht.

Vier van de vijf andere patiënten die na de test in kritieke toestand in het ziekenhuis werden opgenomen hebben neurologische schade opgelopen. Gevreesd wordt dat voor zeker drie van deze slachtoffers de gevolgen onomkeerbaar zullen zijn, omdat ze blijvende hersenschade opgelopen hebben. Er is niets voorhanden om de effecten van het experimentele middel tegen te gaan.

Na drie dagen ziek

In totaal negentig mensen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar deden mee aan de test. Drie dagen na het slikken van het middel dat in Portugal is ontwikkeld, werd de eerste proefpersoon ziek. Het nieuwe medicijn moet onder meer pijn en andere ongemakken van de ziekte van Parkinson tegengaan. De proef werd op 11 januari gestopt.

Het was de bedoeling dat in totaal 128 proefpersonen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar het middel zouden krijgen. De vijf mensen die nu nog in het ziekenhuis liggen, variëren in leeftijd van 28 tot 49 jaar. Zij behoren tot degenen die het meeste van het middel kregen. De 84 andere mensen die aan de proef deelnamen, hebben geen klachten gemeld. Tien van de vrijwilligers zijn zaterdag medisch onderzocht, maar er werden bij hen geen abnormaliteiten gevonden.

Alle proefpersonen zouden in goede gezondheid zijn geweest voordat ze meededen aan de test.

De directeur-generaal van Biotrial, Francois Peaucelle. Beeld afp
De directeur-generaal van Biotrial, Francois Peaucelle.Beeld afp

Biotrial

Het gaat om een nieuw geneesmiddel dat zou lijken op het actieve ingrediënt in marihuana. Het medicijn was al getest op chimpansees. De menselijke 'proefkonijnen' zijn tijdens de eerste fase van een onderzoek naar 'veilig gebruik, tolerantie en andere veiligheidsmaatregelen' van het middel ziek geworden. De test werd uitgevoerd in een privékliniek in Rennes.

Het middel was afkomstig van een laboratorium van de onderneming Bial in het noorden van Portugal. Het is ook in Frankrijk getest en de proef ging uit van het farmaceutische bedrijf Biotrial, dat vestigingen heeft in Rennes, Londen, New Jersey en Newark. Het bedrijf heeft volgens de eigen website 25 jaar ervaring met het testen van geneesmiddelen. Ook werken ze naar eigen zeggen met 'state-of-the-art' materialen.

Meewerken aan een test van Biotrail kan in Frankrijk 100 tot 4.500 euro opleveren.

Het Biotrial laboratorium in Rennes, waar de proef plaatsvond Beeld afp
Het Biotrial laboratorium in Rennes, waar de proef plaatsvondBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden