Hersencapaciteit

We gebruiken maar 20 procent van onze hersens, zegt iemand in deze weliswaar niet gelukte, maar toch sympathieke actiethriller. Aspirant-auteur Eddie Morra lijkt niet eens verder te komen dan 10 procent. Een onmogelijke lapzwans is hij, die liever zuipt dan dat hij zijn viezige flat opruimt en nog te lamlendig is om één woord op papier te krijgen. Het grootste raadsel van Limitless is misschien wel hoe Eddie überhaupt aan een boekcontract heeft kunnen komen.


Doet er ook niet toe: waar het om gaat, is dat Eddie niets te heeft te verliezen wanneer een louche kennis hem een pilletje aanbiedt dat ook die andere 80 procent van de hersens wakker schudt. De drug werkt fenomenaal en loser Eddie verandert subiet in een alleskunner: hij schrijft zijn roman in vier dagen tijd, leert in hetzelfde tempo Italiaans, Chinees en pianospelen, ruimt zijn appartement op én werkt zich ras omhoog naar de hoogste regionen van de New Yorkse zakenwereld. Dat deze op pillen voortstomende roem uiteindelijk zijn tol zal eisen, is al duidelijk dankzij de openingsscène, waarin Eddie op het punt staat van een flat te springen. Het is bijna te makkelijk om deze bewerking van Alan Glynns roman The Dark Fields (2001) af te serveren als een regelmatig haperende mix van Fight Club en Wall Street. Limitless heeft toch echt zijn momenten en hoofdrolspeler Bradley Cooper (American Hustle) draagt de film met zijn veelzijdige vertolking: hij zet Eddie zowel overtuigend neer als stumperd en als gelikte zakenman. Verdienstelijk is ook de hippe, gepolijste stijl, die met psychedelische cameratochten en opvallend kleurgebruik eveneens suggereert uit te stijgen boven het gebruikelijke nivea20 procent .


Limitless (Neil Burger, 2011)

Veronica, 20.30-22.40 uur.

The Butterfly Effect

(Eric Bress, J. Mackye Gruber, 2004) De minuscule luchtverplaatsing die een vlinder in Brazilië veroorzaakt, kan een wervelstorm in Texas tot gevolg hebben, aldus meteoroloog Edward Lorenz, een van de grondleggers van de chaostheorie. In de bovennatuurlijke thriller The Butterfly Effect, geschreven en geregisseerd door de mensen die eerder verantwoordelijk waren voor het scenario van Final Destination 2, ervaart de briljante student Evan (Ashton Kutcher) aan den lijve dat kleine handelingen verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Als hij zijn dagboeken terugleest, ontdekt Evan, die vanaf zijn 7de lijdt aan hevige black-outs, dat zijn geest kan terugkeren in zijn jongere ik. Hij reist terug in de tijd om te achterhalen wat er is gebeurd en in parallelle werelden recht te zetten wat kan worden rechtgezet. De film begint veelbelovend, maar wordt steeds inconsistenter.


Veronica, 22.40-01.50 uur.


Monsieur Hire

(Patrice Leconte, 1989) In een keurige Parijse buitenwijk woont in een klein appartement de even keurige als alleenstaande kleermaker monsieur Hire (Michel Blanc). Hire houdt niet van mensen en de mensen houden niet van Hire. Wanneer in de buurt het lijk van een jonge vrouw wordt gevonden, heeft de politie redenen te denken dat Hire de dader is. Intussen hebben wij hem beter leren kennen en gezien hoe hij thuis niets liever doet dan zijn jonge overbuurvrouw (Sandrine Bonnaire) begluren. Wanneer zij hem op een avond betrapt, zoekt ze toenadering, wat een dramatische afloop in gang zet. Deze onconventionele Simenon-verfilming neemt het thriller-aspect er bijna als een soort verplichting bij: regisseur Leconte snijdt zijn hele film toe op de psyche van Hire en diens relatie tot de overbuurvrouw.


TV 5, 23.55-01.15 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.