Heropvoeding voor jonge delinquent

Rechters krijgen de mogelijkheid om jonge delinquenten een alternatieve straf op te leggen die erop is gericht dat zij hun leven beteren....

ANP

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer steunt de nieuwe regels om jongeren uit de criminaliteit te houden. Dat bleek dinsdagavond tijdens de behandeling van het wetsvoorstel dat dit regelt.

De Partij voor de Vrijheid (PVV) plaatste vraagtekens bij het nut van de gedragsmaatregelen, omdat volgens Kamerlid Raymond de Roon jonge criminelen daarmee te weinig worden bestraft. Ook VVD'er Fred Teeven uitte sterke twijfels. ‘Ettertjes die jeugddetentie op zich zien afkomen, zullen snel instemmen met dit soort maatregelen.’

De gedragsmaatregelen kunnen door de rechter worden opgelegd aan delinquenten jonger dan 18 jaar. Zij krijgen een heropvoedingsprogramma opgelegd voor een half jaar tot een jaar, dat één keer kan worden verlengd. Deze ingreep moet in veel gevallen een alternatief bieden voor jeugddetentie of een lange leerstraf.

De alternatieve straf moet voorkomen dat jongeren terugvallen in slecht gedrag. De maatregel richt zich daarom vooral op jeugdigen die door gedragsproblemen in het foute circuit belanden. Een rechter legt de gedragsstraf op na overleg met de Raad voor de Kinderbescherming.

Het wetsvoorstel regelt tevens dat jongeren tussen de 16 en 18 jaar niet meer een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Daarmee volgt het kabinet een advies daarover op van de Verenigde Naties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden