NieuwsbriefVolkskrant Avond

Heropening horeca voelt ‘als oud en nieuw, zoveel zin heb ik erin’ | In gepolariseerde VS lijken de raciale scheidslijnen alleen maar dieper te worden

De eerste klanten op het terras genieten van de eerste lunch nadat het terras om 12.00 weer werd geopend met de passende corona maatregelen. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De eerste klanten op het terras genieten van de eerste lunch nadat het terras om 12.00 weer werd geopend met de passende corona maatregelen.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Heropening horeca voelt ‘als oud en nieuw, zoveel zin heb ik erin’
Met de opening van de horeca en de culturele sector kwam Nederland op Tweede Pinksterdag weer tot leven. ‘Ik heb dit zo gemist, hiervoor wonen we in Utrecht.

Grote Black Lives Matter-betoging in Amsterdam
Maandagmiddag vond een grote demonstratie plaats tegen het politiegeweld tegen zwarten in de Verenigde Staten en de Europese Unie. Ondanks het grote aantal betogers, zag burgemeester Femke Halsema geen grond om de protestactie op de Dam te ontbinden.

Op het Museumplein heb je nu een Van Gogh voor jezelf
Wie zich had aangemeld voor een van de 1 juni heropende musea aan het Museumplein, kon de kunst in alle rust bekijken. Vooral bij het Van Gogh Museum, normaal bomvol met toeristen, was het heerlijk rustig.

Corona vastgesteld op nog eens drie nertsenfokkerijen
Maandag meldde het kabinet dat nog eens bij drie Brabantse nertsenfokkerijen coronabesmettingen zijn vastgesteld. In totaal zijn bij zes verschillende nertsenhouderijen op acht locaties dieren besmet.

Vanavond op tv

Al vijftien jaar vormt Sander Lantinga op de radio een populair presentatieduo met Coen Swijnenberg. In Sander en het mysterie van de legendarische duo’s (NPO 3, 20.55 uur) vraagt hij andere illustere duo’s naar het geheim van hun succes. In De monitor (NPO 2, 22.15 uur) uit de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman haar zorgen over ongelijkheid in het onderwijs. Ze ziet dat verschillen tussen leerlingen tijdens de coronacrisis worden versterkt. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

null Beeld Jan Hamstra
Beeld Jan Hamstra

Arnon Grunberg over het plezier van spelen: morgen beginnen we opnieuw
Schrijver Arnon Grunberg dacht na over wat hem vreugde brengt. Zijn conclusie: spelen. En dan niet in de betekenis van sport of het spel dat een oplichter speelt, maar spelen als levenshouding.

Morgen in de krant

In gepolariseerde VS lijken de raciale scheidslijnen alleen maar dieper te worden
De aanleiding is politiegeweld tegen de zwarte bevolking, de achtergrond is de hardnekkige achterstand van die bevolking. De rellen in Minneapolis en elders in de Verenigde Staten verlopen volgens een patroon dat zich al zeker vijftig jaar periodiek herhaalt.

Een betoger loopt maandag in Oakdale, Minnesota langs de politie die de woning van de ontslagen politieagent Derek Chauvin bewaakt. Chauvin is de agent die George Floyd doodde door langdurig zijn knie in zijn nek te duwen. Beeld AP
Een betoger loopt maandag in Oakdale, Minnesota langs de politie die de woning van de ontslagen politieagent Derek Chauvin bewaakt. Chauvin is de agent die George Floyd doodde door langdurig zijn knie in zijn nek te duwen.Beeld AP

Ze zouden hun deuren weer openen, maar veel Engelse scholen hebben koudwatervrees
De heropening van de Engelse scholen had maandag een positief signaal moeten zijn. Althans, in de ogen van de regering van Boris Johnson. Ouders, personeel en Labour blijken aanmerkelijk sceptischer.

Kuchje? Dan kom je het ziekenhuis in Jemen niet in
In Jemen gaat het leven door alsof het coronavirus er niet rondwaart. Een lockdown is vanwege de armoede onbespreekbaar. ‘De straten zijn druk, ik maak me grote zorgen.’

Een markt in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, afgelopen zondag. Beeld Getty Images
Een markt in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, afgelopen zondag.Beeld Getty Images

Als het in te pakken was wilde Christo het inpakken
Hij begon met een bankstel maar werd beroemd met zijn grote werk: een brug, een parlement, een museum, een eiland en wie weet straks ook nog de Arc de Triomphe. Die laatste zal hij zelf niet meer zien. ‘Inpakkunstenaar’ Christo overleed zondag, met achterlating van een – inmiddels weer uitgepakt – gigantisch oeuvre.

‘PVV’ers zeggen altijd tegen me: jij bent anders. Ik vraag dan: hoezo anders?’
Cabaretier Najib Amhali ( 49 ) neemt in zijn biografie geen blad voor de mond. Precies waarvoor zijn publiek, van PVV’er tot gesluierde moslima, hem zo waardeert.

Najib Amhali.  Beeld Ernst Coppejans
Najib Amhali.Beeld Ernst Coppejans

Hoopvol keek ik naar de jonge spreeuw achter de kraam. ‘Wil je mee naar huis?’
De groentekraam op de markt trekt niet alleen mensen, maar ook spreeuwen, die niet betalen voor de aardbeien die ze opvreten. Sylvia Witteman kan die spreeuwen wel waarderen. Een overblijfsel uit haar jeugd, waar tevens een wens uit voortkwam: het bezitten van een sprekende en zingende vogel, helaas kwam deze wens nooit uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden