Update

Hero Brinkman stapt uit PVV-fractie; alleen verder

Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie en gaat alleen door als Tweede Kamerlid. Dat heeft hij vanmiddag bekendgemaakt.

Hero Brinkman in 2010 in de Tweede Kamer.

Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie en gaat alleen door als Tweede Kamerlid. Dat heeft hij vanmiddag bekendgemaakt.

Brinkman stapt uit de PVV-fractie omdat hij zich gedwarsboomd voelt in zijn pogingen meer democratie te brengen binnen de PVV en omdat hij een tendens ziet bij de PVV van het 'wegzetten van mensen'. Hij vreest dat de PVV het de komende tijd telkens over Midden- en Oost-Europeanen zal hebben.

Premier Mark Rutte ziet na het vertrek van Brinkman geen enkele aanleiding voor nieuwe verkiezingen. 'Het zou buitengewoon onverantwoordelijk zijn om nu over verkiezingen na te denken', zei Rutte.

Hij verwees naar de aankondiging van Brinkman dat hij van plan is om het kabinetsbeleid te blijven steunen. Het vormaalig PVV-Kamerlid geeft 'zeer harde garanties' dat hij het beleid van het kabinet-Rutte blijft steunen. 'Ik ga niet met een koevoet de deur van het Catshuis openbreken. Dat is politieke chantage en daar houd ik niet van.'

Brinkman zegt er vertrouwen in te hebben dat de gesprekken in het Catshuis een resultaat opleveren waar hij achter kan staan. 'Ik kan me niet voorstellen dat er zaken in staan die voor mij onoverkomelijk zijn.'

Er zijn volgens Rutte geen plannen om Brinkman in het Catshuis te laten aanschuiven waar onderhandeld wordt over miljardenbezuinigingen.
'Mijn opvatting is: dit is een minderheidskabinet en dat blijft ook zo', zei de premier. 'Aan de 52 zetels verandert niets.' VVD en CDA hebben samen 52 zetels in het parlement. Met gedoogpartner PVV erbij komt de coalitie na het vertrek van Brinkman tot 75, één te weinig voor een meerderheid.

Brinkman kondigde aan door te gaan met de strijd. 'Ik koester geen wrok en ben zeker niet boos. Ik ben teleurgesteld, maar zeker ook zeer opgelucht', zei Brinkman over zijn besluit. Hij is ervan overtuigd dat de PVV geen toekomst heeft op het moment dat Wilders geen partijleider meer is.

Brinkman noemde PVV-leider Geert Wilders een warme, fijne politicus die hij als een vriend heeft gezien. 'Ik wens de PVV wijsheid en succes en Geert veel sterkte en hoop dat hij in gezondheid zijn dromen waar kan maken.'

Brinkman zei verder dat hij wel namens de PVV lid blijft van de Provinciale Staten in Noord-Holland. Hij is ook bezig een boek te schrijven over zijn tijd bij de PVV. Kwaadspreken over PVV'ers wil hij niet.

Hij gaat de komende tijd goed nadenken over zijn eigen politieke toekomst. Daarbij zal hij alles overwegen, ook een eventuele overstap naar een andere partij of het oprichten met een nieuwe partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden