Hero Brinkman op de bres voor de burger, dus: belasting omlaag

DEN HAAG - Het uitgetreden PVV-Kamerlid Hero Brinkman hoopt in september mee te doen aan de verkiezingen onder de naam Onafhankelijke Burgerpartij (OBP). De naam maakt wat hem betreft duidelijk dat hij onafhankelijkheid wil uitstralen en dat hij opkomt voor de burgers. Brinkman mikt om te beginnen op een kieslijst met 15 kandidaten. Een van zijn belangrijkste actiepunten wordt verlaging van de belastingen, teneinde de economie 'aan te jagen'.

Oud-politieagent Brinkman stapte onlangs uit de PVV uit onvrede met de gang van zaken in Wilders' partij. Hij zag een tendens om mensen 'weg te zetten'. Hij had bijvoorbeeld grote moeite met Wilders' Polenmeldpunt en met de plannen voor het verbieden van een dubbele nationaliteit.

Zijn eigen nieuwe partij zal 'compleet anders' zijn dan de PVV, zegt Brinkman. Zijn toon zal 'realistisch en haalbaar' zijn. Ook wil hij geen kandidaten uit de PVV-fractie op zijn eigen lijst. Hij belooft op de bres te gaan staan voor de burger 'die moet inbreken in de ongelooflijke bureaucratische en bestuurlijke kliek in Nederland'.

Brinkman werkt nog aan zijn partijprogramma. In het deze week verschenen boek De Laatste Schakel, waarin de auteurs Koos Meijer en Herman Jansen deskundigen interviewen over handhaving in Nederland, licht de OBP-leider een tipje van de sluier op. Hij zou graag zien dat het leger wordt ingezet bij de handhaving van de openbare orde. Ook vindt hij dat er zo nu en dan best een dode mag vallen door een politiekogel. Veel burgemeesters, vooral die van de PvdA, vindt hij te slap. 'Ze denken dat als je laat zien dat je vergevingsgezind, genuanceerd en sociaal bent, dat andere mensen dan ook aardiger worden. Daar geloof ik niet in.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden