Hero Brinkman heeft zijn brulshirt al aan

Als een donkere wolk blijft hij hardnekkig boven het Caribisch Gebied drijven: PVV-parlementariër Hero Brinkman.

Vandaag verschijnt zijn magnum opus: een dikke notitie over vriendjespolitiek, maffiapraktijken en boeverij in de West, chic gepresenteerd door partijleider Geert Wilders.

De timing is opvallend: daags voor een belangrijk parlementair overleg tussen Nederlandse en Antilliaanse parlementariërs. Brinkmans collega-Kamerleden zijn niet allemaal even verheugd over zijn actie en al helemaal niet over het gekozen tijdstip.

Want laat er juist net zo ontzettend veel energie geïnvesteerd zijn in het gladstrijken van de verhoudingen met de Antilliaanse collega’s. Daarin was danig de klad gekomen toen Brinkman bij een eerdere gelegenheid had geopperd ‘dat boevennest’ te koop aan te bieden op Marktplaats.nl – dan was Nederland in één klap van een geldverslindend blok aan zijn been af.

De halve Antillen boos, en Brinkman werd prompt persona non grata verklaard tijdens een vergadering, eerder dit jaar op de Antillen, van Antilliaanse en Nederlandse volksvertegenwoordigers. Door alle commotie kon dat hele overleg niet doorgaan.

Om de boel te repareren, reisde VVD-Kamerlid Willibrord van Beek in de paasvakantie met de vredespijp in de koffer af naar Curaçao. De Antillianen eisten een muilkorf voor Brinkman. De Nederlanders konden dat niet beloven, qua vrijheid van meningsuiting.

Heel veel zegde Van Beek niet toe, maar het was genoeg om het overleg alsnog doorgang te laten vinden, komende week in Den Haag.

Dan gaan Antilliaanse parlementariërs zich dagenlang met hun Hollandse collega’s buigen over de ontmanteling van de Antillen (voorzien voor december 2010) – en alle ingewikkelde zaken die daarbij komen kijken. Maar het bommetje corruptienota zal zwaar drukken op deze toch al zo beladen bijeenkomst.

‘Het lijkt wel of Hero Brinkman zijn brulshirt al aan heeft’, klaagt Ineke van Gent (GroenLinks), ‘om straks hard te gaan schreeuwen. Ik zou het zo jammer vinden als we het Antillenoverleg laten gijzelen door zijn onderzoekje.’

Reactie van Brinkman: ‘Geloof me, er zit geen enkele kwade opzet achter mijn timing. Ik had maanden geleden mijn bevindingen naar buiten willen brengen. Maar tja, de corruptie op die eilanden is zó groot, dat ik maar bezig bleef met voorbeelden verzamelen.’

PVV-Kamerlid Hero Brinkman op bezoek in 'het boevennest'. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden