Hero Brinkman: alles om de PVV open te breken

De keuze van Hero Brinkman om alleen verder te gaan in de Tweede Kamer komt als een verrassing, maar is wel in lijn met zijn eerdere gedrag in de politiek. Brinkman zal alles doen om zijn doelen te bereiken, en provoceert daarbij voortdurend.

Hero Brinkman in 2010. Beeld ANP

'Politiek is een keiharde strijd', zei Brinkman vanmiddag tijdens zijn persconferentie. Voor Brinkman is politiek niet slechts het voeren van het debat in de Tweede Kamer of in de fractievergadering; het gaat om je doelen bereiken. En daarbij zijn veel middelen geoorloofd.

Binnen de PVV-fractie had Brinkman zichzelf een duidelijk doel gesteld. De PVV moest een transparante en democratische partij moet worden waar iedereen lid van kon worden. Sinds 2009 pleitte hij dan ook voor een jongerenafdeling van de PVV. En vorige week nog zei Brinkman dat de PVV net als de PvdA een leiderschapsverkiezing zou moeten houden.

De top van de fractie, Geert Wilders en Martin Bosma, ziet hier allemaal niets in. Wilders en Bosma zien een gevaar in openheid, en verwijzen daarbij naar de chaos die ontstond bij de Lijst Pim Fortuyn. Wilders en Bosma willen bovendien een strakke regie houden op de groei van de partij.

Brinkman hield ondanks deze bezwaren vol. Vlak voor de verkiezingen van 2010 verscheen hij ineens bij het door Wilders gehate programma Pauw en Witteman. Daar zei hij dat de PVV transparanter moest worden en dat de partij teveel rondom één man was opgebouwd. Wilders reageerde later door te zeggen dat hij dit optreden 'niet chic' vond, en daarmee was de discussie even verstomd.

Kiezers
Brinkman had ondertussen PVV-stemmers opgeroepen op hem te stemmen als steun voor zijn democratiseringsplannen. 18.000 kiezers gaven daaraan gehoor. Dat gaf Brinkman meer steun en in november 2010 mocht hij in de fractie een notitie presenteren over de democratisering van de PVV. In zijn notitie was Brinkman ook kritisch over het mediabeleid van de PVV en de manier waarop de fractie werd bestuurd. Zijn aanbevelingen werden echter niet overgenomen, mede door toedoen van Bosma, die een tegennota had geschreven.

Ook nu liet Brinkman zich niet uit het veld slaan. Hij begon met de organisatie van een jongerendag voor de PVV. Samen met 'PVV-jongere' Jacky Stevens wilde hij een vrijwilligers- en jongerendag houden die de partijtop zou moeten overtuigen van het nut van een aparte jongerentak voor de PVV. Ook dit initiatief ging in tegen de wil van de fractie. Volgens Brinkman was dat niet erg. 'Ook sabotage is gewoon een geoorloofd politiek middel om je doel te bereiken', zei hij.

Dat Brinkman veel geoorloofd vond om zijn doel te bereiken was al gebleken in Noord-Holland, waar hij fractievoorzitter is in de Provinciale Staten. Tot twee keer toe wist Brinkman ervoor te zorgen dat een spreker voor de jaarlijkse Arondéuslezing in diskrediet werd gebracht.

Eerste verzette hij zich met succes tegen de komst van Thomas von der Dunk en later noemde hij gastspreker René Boender 'een graaier', waarna die zich terugtrok. Brinkman kwam er eerlijk voor uit dat hij alles zou doen wat mogelijk was om de Arondéuslezing te verhinderen. Tegen vk.nl zei hij: 'Het is al heel lang bekend dat we tegen de Arondéuslezing zijn. Als de andere partijen ons dan munitie geven voor kritiek door een spreker zoveel geld te betalen, dan is dat ongelooflijk dom.'

Angst
In datzelfde Noord-Holland probeerde Brinkman om zijn idee van een jongerendag lokaal gestalte te geven. Hij wilde daar ook een handtekeningenactie starten om de partij democratischer te maken. Over de vraag of Wilders ook naar de jongerendag zou komen zei Brinkman: 'Ik denk niet dat Geert Wilders komt. Er is angst dat dit een te groot succes wordt en dat de partij onder druk daarvan standpunten moet aanpassen.'

Vorige week volgde opnieuw een sabotageactie. Eerst lekte een mail uit over het Polenmeldpunt van de PVV. Brinkman keerde zich vooral tegen het op een hoop gooien van goedwillende Oost-Europese arbeidsmigranten en mensen die criminaliteit en overlast veroorzaken. Vrijdag zei hij op de radio ook nog eens dat een lijsttrekkersverkiezing ook een goed idee zou zijn voor de PVV. Weer een schop tegen het zere been van Wilders en Bosma.

Vanochtend zou de mail van Brinkman in de fractievergadering worden besproken. Martin Bosma stelde evenwel voor de mail te negeren en verder te gaan tot de orde van de dag. Dat was teveel voor Brinkman. Als er zelfs op de meest scherpe provocatie geen reactie meer kwam van zijn fractiegenoten, dan was het tijd voor andere middelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden