Hernieuwde protesten in Egypte eisen zestien doden

Bij gevechten tussen politie en demonstranten in Egypte zijn vandaag zeker zestien doden gevallen, voornamelijk door politiekogels gericht op betogers. Drie politieagenten werden gedood. Het was de bloedigste dag sinds toenmalig legerleider Abdel Fattah al-Sisi vorig jaar een einde maakte aan het bewind van Moslimbroeder Mohammed Morsi, 's lands eerste gekozen president.

Egyptische vrouwen tijdens de begrafenis van Shaimaa al-Sabbagh in Alexandria.Beeld afp

Een dag eerder stierf de 32-jarige activiste Shaimaa al-Sabbagh, lid van een socialistische oppositiepartij. Zij werd doodgeschoten toen ze zaterdag bloemen wilde leggen bij een monument in Cairo, ter nagedachtenis van de honderden doden die vielen tijdens opstanden tegen het regime van Hosni Mubarak. Gisteren was het vier jaar geleden dat die protesten begonnen. De schutter die Sabbagh doodde was vermoedelijk een politieagent.

De laatste momenten in het leven van Sabbagh zijn op camera vastgelegd. Beelden tonen demonstranten die roepen om 'brood, vrijheid, en sociale gerechtigheid,' de leus die werd gebruikt tijdens de opstanden van 2011. Twee politieagenten richten hun geweren op de menigte, schoten klinken, en even later wordt Sabbagh gewond weggedragen door een mede-activist. Ze stierf op weg naar het ziekenhuis.

Haar dood werd een nieuwe katalysator voor protesten tegen het regime, die voor zondag gepland stonden. Duizenden betogers gingen de straat op. Zeker acht doden vielen in Matariya, een Caïreense wijk waar steun voor de inmiddels verboden Moslimbroederschap sterk is.

Anti-regeringsdemonstranten helpen een gewonde betoger in Caïro.Beeld afp
Shaimaa al-Sabbagh.Beeld afp

Egypte is het afgelopen jaar relatief rustig, dankzij een massale repressiecampagne van politie en leger. Zeker zestienduizend leden van de Moslimbroederschap, de beweging van de vorig jaar afgezette president Mohammed Morsi, zijn vastgezet. Vele honderden zijn ter dood veroordeeld tijdens groepsprocessen. Deze week werd één zo'n proces nietig verklaard, waardoor 37 Moslimbroeders voorlopig gespaard worden.

Onafhankelijke media wordt vaak het zwijgen opgelegd, tegenstanders van het regime worden vastgezet in geheime militaire gevangenissen, demonstreren is verboden. De repressiecampagne beperkt zich niet tot islamisten; ook liberalen, socialististen en andere oppositieleden worden opgepakt. Voormalig president Hosni Mubarak en diens zoons zijn inmiddels vrijgesproken van alle aanklachten wegens corruptie en moord.

Desondanks begint het voorzichtig weer te rommelen in Egypte. Na de tumultueuze jaren die volgden op de val van Mubarak verlangen veel Egyptenaren naar rust, stabiliteit, en economisch herstel. Sisi werd begin vorig jaar met 93 procent van de stemmen gekozen om dat te brengen. Maar zijn onderdrukkingscampagne tegen oppositie doet niets om het leven van alledaagse Egyptenaren te verbeteren.

De protesten in januari 2011 begonnen vooral als een roep om hervorming, eerlijke verdeling van de welvaart, en sociale gerechtigheid. Inmiddels kampt Egypte met torenhoge schulden, teruglopende inkomsten, en toenemende stroom- en brandstoftekorten. Het uitblijven van verbetering van de levenskwaliteit zorgt voor groeiend ongeduld, en tegenstanders van het regime proberen opnieuw protesten teweeg te brengen.

Soldaten onderweg naar het protest ter ere van de vierde verjaardag van de revolutie in Caïro.Beeld reuters
Shaimaa al-Sabbagh, een een Egyptische activiste en vooraanstaand lid van de Socialistische Popular Alliance Party, werd getroffen door meerdere kogels.Beeld afp
Anti-regeringsdemonstranten gooien met stenen naar pro-regeringsdemonstranten in Caïro.Beeld reuters
Demonstranten in Alexandria.Beeld ap
Egyptische autoriteiten praten met demonstranten op het Tahrirplein in Caïro.Beeld epa
Shaima al-Sabbagh wordt geholpen aan haar verwondingen. Even later overlijdt ze.Beeld afp
Gemaskerde veiligheidstroepen in de noordoostelijke wijk Matariya in Caïro.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden