Hernieuwd vertrouwen in de bestuurskamer

Heel voorzichtig keert het optimisme terug in de bestuurskamers van Nederlandse ondernemers. Vooral bij de donderdagse regen aan jaarcijfers toonden de topmannen zich van hun zonnige kant....

Veel van het optimisme is de afgelopen maanden al doorgesijpeld in de koersen van de ondernemingen. Neem DSM. De Heerlense onderneming, die van bulkchemie overstapte naar meer innovatieve producten, heeft zijn beurskoers in een half jaar tijd met ruim 25 procent zien oplopen. De koersstijging deed zich voor in een periode waarin de top van DSM zich nog somber opstelde. Bij de kwartaalcijfers van het derde kwartaal, in oktober 2004, was DSM zelfs negatief gestemd. Weliswaar stegen de winstcijfers, maar de wereldwijde prijsdalingen van penicilline temperden de toon van de DSM-bazen. Beleggers prikten door deze somberheid heen en joegen de koers in het najaar van 2004 al fors omhoog.

Ook bij Randstad vertaalde het optimisme zich de afgelopen weken al in een kleine koersstijging. Alleen bij Reed Elsevier kwamen de optimistische uitspraken van topman Crispin Davis onverwacht. De beurskoers van de elektronische uitgever schommelt al geruime tijd rond de elf euro en ook de afgelopen maanden was er volgens beleggers niets te vieren . Het feit dat Reed Elsevier zijn dividend gaat verhogen en de omzet met 5 procent per jaar denkt te kunnen vergroten, was donderdag echter reden genoeg voor een vreugdesprong van aandeelhouders.

Bij Shell durven de bestuurders door de affaire met de reserves nog geen optimistische toon aan te slaan. Beleggers in het oliebedrijf hebben de afgelopen weken echter het vertrouwen teruggekregen. Een cocktail van hoge winsten, nieuwe licenties voor olievelden, de verkoop van vloeibaar gas en de afronding van het onderzoek naar de afgeboekte reserves veroorzaakte in luttele weken een koerswinst van ruim 10 procent. Een Amerikaanse belegger toont zelf zo veel vertrouwen dat hij afgelopen week bekendmaakte een belang van 5 procent te hebben in de Nederlandse moedermaatschappij Koninklijke Olie.

In de Nederlandse economie lijkt het optimisme ook terrein te winnen. De groei van het bruto binnenlands product kwam in 2004 uit op 1,3 procent, de werkloosheid stabiliseert en de export trekt aan. Pessimisten wezen nog op de tegenvallende groei in de het vierde kwartaal, maar werden vrijdag weer door een meevaller tegengesproken. In december gaven consumenten immers meer geld uit dan vooraf gedacht. Na vier maanden van kwakkelen nam de consumptiegroei plots met 0,8 procent toe. Als consumenten meer geld uitgeven, krijgt ook de economie vanzelf een extra impuls. De groeimotor van de Nederlandse economie lijkt daarmee na lang gepruttel weer aan te slaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden