Hermitage

Brief van de dag

Ik ben het fundamenteel oneens met de argumentatie die Rutger Pontzen aanvoert, in zijn dringende oproep in een open brief aan Manifesta-directeur Hegwig Fijen, om de samenwerking met het Hermitagemuseum in St. Petersburg te beëindigen (V, 25 juli). Manifesta is ontwikkeld als een grensoverschrijdend cultuurplatform voor kunstexperimenten, en voor dialoog in een Europese context, met een tijdsdimensie die in deze editie van Manifesta ver in de geschiedenis reikt, verder reikt dan de huidige politieke verhoudingen tussen Rusland en West Europa. Pontzen suggereert dat Manifesta vergelijkbaar is met een soort internationaal politiek-economisch samenwerkingsverdrag. Zo is het natuurlijk niet. Manifesta heeft haar medeleven met de slachtoffers van de vliegramp onomwonden uitgesproken, maar ze hoeft zich niet geroepen te voelen om een politiek standpunt in te nemen over de huidige Russische politiek. Rusland is Poetin niet, hoe verwerpelijk zijn politieke aspiraties ook moge zijn. Het heeft dus geen zin om Rusland uitsluitend te duiden met selectieve verontwaardiging en hier morele conclusies aan te verbinden.


Zeker, kunst en cultuur hebben ontegenzeggelijk raakvlakken met de politiek, maar het betoog van Pontzen gaat voorbij aan het lokale karakter van Manifesta. Bovendien overschat hij indirect de mogelijke culturele en politieke invloed van de deelnemende kunstenaars.


Frans Horbach, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.