Hermens kent geen 'pakkers' in marathonsport

'Onze sport heeft toch helemaal geen doping nodig?' Voor een door de wol geverfde manager kan Jos Hermens af en toe wat naïef overkomen....

Olympisch kampioen Gebreselassie wacht nog even, maar Paul Tergat, de wereldrecordhouder op de halve marathon, maakt morgen zijn debuut op de hele afstand, tijdens de marathon van Londen. Diens manager, Gabriele Rosa, voorspelt tijden in de 2.04, maar Hermens gelooft er niet in.

'Niemand loopt op zijn eerste marathon een wereldrecord, ook Tergat niet. Hij zal eerst willen kennismaken met de afstand, meelopen met de rest van het veld.' Het record staat op 2.05.42 (Khannouchi,'99 in Chicago).

Londen heeft traditioneel het op papier mooiste deelnemersveld. Rotterdam, met een kleiner budget, mag ook niet klagen. Josephat Kiprono, Alejandro Gomez en Fabian Roncero kunnen onder gunstige omstandigheden binnen de 2.07 lopen. En dan zijn er ook nog enige, al dan niet debuterende, sterke Oost-Afrikanen.

De aandacht gaat dit weekeinde uit naar Rotterdam en Londen, die gemeten naar de tien beste eindtijden ooit respectievelijk de derde en vijfde marathonstad van de wereld zijn (Chicago en Berlijn staan op 1 en 2, Boston op 4).

Maar buiten deze steden weet een kleinere marathon morgen ook vele blikken op zich gericht. In Hamburg worden de beste lopers voor het eerst bij een stadsmarathons geconfronteerd met bloedcontroles. Er wordt niet alleen urine afgetapt, er wordt ook bloed afgenomen. Een combinatie, volgens de zogenoemde Franse en Australische methoden, die het gebruik van synthetisch epo aan het licht kan brengen.

Tijdens de Spelen van Sydney werden deze methoden voor het eerst gehanteerd, profwielrenners moeten er zich sinds het begin van deze maand ook aan onderwerpen. Wolfram Götz, de organisator van de Hamburgse marathon, heeft een clausule in de contracten met zijn toplopers laten opnemen waarin vermeld staat dat zij eventueel bloed moeten afstaan.

Volgens Götz waren atleten en managers 'over het algemeen positief' over de nieuwe maatregel in de strijd tegen epo. De afname van het bloed vereist overigens een veel specialistischer behandeling dan die van urine. Het bloed moet gecentrifugeerd en behandeld worden met een anti-stollingsmiddel. Een Nederlands bedrijf zorgt voor het gekoelde vervoer naar het IOC-lab in Kreischa.

Wat er vervolgens met de bloedmonsters gebeurt, is niet duidelijk. De regels van de IAAF verbieden weliswaar het gebruik van bloeddoping, logistiek is de bond nog niet in staat om bloed op veel plaatsen in de wereld naar behoren te controleren. Bovendien kan een atleet een bloedtest volgens het huidige reglement weigeren.

Slechts laboratoria in Parijs, Lausanne, Montreal en Sydney kunnen volgens de IAAF de test uitvoeren zoals die door het Franse Anti-Doping Laboratorium is ontwikkeld. Het lab in Kreischa staat niet op die lijst.

Recentelijk verzochten de organisaties van meer dan twintig stadsmarathons de IAAF om de regels te wijzigen. Atleten zouden bloedafname niet langer mogen weigeren, zo schreven de organisatoren uit Boston, New York, Berlijn, Hamburg, Boston en Chicago in een brief aan de IAAF.

Mario Kadiks, directeur van de Fortis Marathon Rotterdam, behoorde niet tot de ondertekenaars. 'Ik sta er achter, maar er kleven wat mij betreft nog te veel juridische problemen aan bloedtesten. Ik kan het verzoekschrift zo ondertekenen, maar wacht op een duidelijke regulering .'

Kadiks onderwerpt de winnaars van zijn marathon zondag vooralsnog alleen aan de standaard-dopingtest. Tijdens de twintig eerdere edities van zijn marathon waren er drie positieve gevallen. De meest in het oog lopende zaak was die van de Spanjaard Julio Rey, die in 1999 derde werd in 2.07.37.

Zijn prijzengeld kreeg de Spanjaard nooit, hij werd betrapt op het gebruik van mesterolon, een anabolica. De atleet heeft zijn schorsing van twee jaar net achter de rug. Opmerkelijk: Rey start zondag in Hamburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden