Hermans verzameld in minstens 23 delen

Het eerste deel van de al jaren geleden aangekondigde Volledige Werken van Willem Frederik Hermans zal bestaan uit wetenschappelijk verantwoorde edities van de vroege romans Conserve (1947) en De tranen der acacia's (1949)....

Van onze verslaggever Arjan Peters

De feestelijke presentatie is op 4 november in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Dit heeft Robbert Ammerlaan, directeur van Hermans' uitgeverij De Bezige Bij, gisteren bekendgemaakt. Tussen 2005 en 2017 zullen 'ten minste 23 delen' van de Volledige Werken het licht zien, met niet alleen de romans en verhalen, maar ook essays en krantenstukken.

Vanaf 27 april aanstaande, de tiende sterfdag van de schrijver, worden er diverse activiteiten gehouden, reden waarom Ammerlaan 2005 tot 'het jaar van Willem Frederik Hermans' uitriep.

Op de sterfdag komt Richard Simmillion uit, Hermans' onvoltooide autobiografie, bestaande uit vijf verhalen (waarvan één nooit in boekvorm verscheen) met als vertellende ik-figuur het alter ego uit de titel. In september wordt wellicht toch de cenotaaf (een leeg grafmonument) van de Vlaamse architect Koen Deprez op de Torensluisburg in Amsterdam geplaatst. In een radio-uitzending verklaarde vorige week het 'hoofd torens' van Amsterdam nog dat het ontwerp was afgekeurd. Het Hermans-monument zou er 'nooit' komen, omdat in de beschermde Torensluisbrug moest worden 'gehakt'. Maar collega's menen dat het ontwerp wel kan worden uitgevoerd.

Connie Palmen en Jaap van Heerden spreken op een Hermans-symposium (6 november, Rode Hoed in Amsterdam), en van columnist Max Pam wordt een documentaire uitgezonden in Het uur van de wolf (NPS).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden