'Hermans maakte omslag mogelijk'

Voorzitter Meijerink van vereniging van universiteiten prijst minister van Onderwijs...

De universiteiten hadden om 400 miljoen gulden extra gevraagd, het worden er 140 miljoen. Dat is niet eens voldoende om de al eerder opgelegde bezuiniging van 200 miljoen gulden mee op te vangen. Toch is voorzitter R. Meijerink van de vereniging van universiteiten VSNU niet kwaad op minister Hermans van Onderwijs. Sterker nog, hij is vol lof.

Natuurlijk, de VSNU-voorzitter is teleurgesteld dat er minder geld komt dan gehoopt. Maar het verwijt dat minister Hermans zich bij het begrotingsoverleg onvoldoende zou hebben ingespannen, komt hem niet over de lippen. Integendeel. De kritiek van onder anderen PvdA-leider Melkert dat de bewindsman geen andere rol voor zichzelf ziet weggelegd dan die van minzaam luisteraar, is volgens hem volkomen uit de lucht gegrepen.

Want passiviteit is wel de laatste karakteristiek die op deze minister van toepassing is. Zijn verdiensten reiken verder dan dat hij geen Ritzen heet. 'Hij heeft onderwerpen op de agenda gekregen waaraan zijn voorgangers zich hebben vertild, of die alleen maar aanleiding gaven tot ruzie, gekonkel en andere akeligheid', zegt Meijerink.

'Noem maar op: het bachelor-master debat, de toenadering tussen universiteit en hogeschool, de verhoging van het wetenschapsbudget, het stelsel van accreditering (het waarmerken van opleidingen, red.) waartoe hij de aanzet heeft gegeven, en de liberalisering van de studiefinanciering. Het is zíjn verdienste dat wíj daar nu mee in de weer zijn.'

Op het gangbare idee dat Hermans alleen maar dereguleert, is volgens Meijerink wel wat af te dingen. 'Kom nou toch! Hij heeft zeer geprononceerde standpunten. Neem de analyse van het wetenschappelijk klimaat in Nederland die hij vorig jaar ten beste gaf. Dat was pure klasse.'

De nogal zuinige reacties op zijn beheer van het dossier 'studiefinanciering' doen evenmin recht aan zijn verdiensten, meent Meijerink. 'Misschien gaat de afbraak van het keurslijf waarin studenten werden geperst de critici niet snel genoeg, maar hij heeft er tenminste een begin mee gemaakt. Hij heeft de stemming in het hoger onderwijs onderkend, en maakte daarmee de omslag mogelijk waarvan wij momenteel getuige zijn.

'Het is wat flauw om te zeggen dat de minister de regie aan de instellingen toevertrouwt. Deze aanpak is vruchtbaarder dan de sturing van zijn voorganger. Ik moet er dan ook niet aan denken dat Hermans, al dan niet aangespoord door Melkert, een activistischer houding aan de dag gaat leggen.'

Dat er juist de laatste tijd veel wordt geklaagd over de verschraling van het hoger onderwijs, is volgens Meijerink niet met zijn positieve noties in strijd. 'Het is prima dat dat gebeurt, en dat uitgerekend studenten een pleidooi houden voor herstel van de academische normen en waarden. En neem dat manifest van die hoogleraren: zij beweren misschien niets nieuws, maar hun verhaal vindt wel veel meer weerklank dan een paar jaar geleden.

'Hoe dat komt? Men heeft eindelijk weer het gevoel dat het zin heeft dit soort dingen te roepen. Nog geen drie jaar geleden werd elke discussie over de kwaliteit van het onderwijs gesmoord in de vaststelling dat daar tóch geen geld voor was. Nu ziet men weer perspectief, en wordt in inhoudelijke termen over het onderwijs gesproken, en niet als reactie op de zoveelste bezuiniging.'

De lat kan weer omhoog op de universiteit, vindt Meijerink. De budgettaire marges mogen dan nog altijd knellen, en de groeiende betrokkenheid van de politiek bij het hoger onderwijs wordt nog niet in klinkende munt betaald, maar de instellingen hebben tenminste weer het gevoel dat ze over het eigen lot kunnen beschikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden