Hermans: lerarentekort te lijf met omscholing

Minister Hermans van Onderwijs wil dat mensen met een ander beroep dan leraar in korte tijd worden omgeschoold tot docent voor het voortgezet onderwijs....

Dat zei Hermans dinsdag in de Eerste Kamer nadat PvdA, VVD, D66 en CDA hun zorgen hadden geuit over het lerarentekort. De VVD-bewindsman liep met zijn opmerking vooruit op een notitie over de toekomst van het leraarschap, die hij in april zal presenteren.

Hermans beloofde er alles aan te doen om het vak van leraar aantrekkelijker te maken en de lerarenopleidingen te moderniseren. 'Maar ik kan niet garanderen dat studenten dan ook voor het vak van leraar kiezen. Ik kan het paard naar de beek brengen, maar ik kan het niet dwingen te drinken', hield hij de senaat voor.

In het primair onderwijs hoopt staatssecretaris Adelmund het lerarentekort te bestrijden met meer herintreedsters en afgestudeerden van de pabo's. Die opleiding is na een salarisverhoging van de beginnende onderwijzers in populariteit toegenomen.

In het voortgezet onderwijs valt volgens Hermans weinig te verwachten van de 'stille reserve', mensen met een onderwijsbevoegdheid die niet voor de klas staan. 'Zij zijn moeilijk terug naar het onderwijs te krijgen omdat zij vaak een baan buiten het onderwijs hebben.'

In november schreef Hermans de Tweede Kamer dat er problemen zijn bij het werven van docenten voor de vakken economie, wiskunde, scheikunde, klassieke talen, Duits en beroepsgerichte vakken in het voorbereidende beroepsonderwijs. Daarnaast is het vrijwel op alle scholen een probleem om vervangers voor zieke docenten te vinden.

Op niet al te lange termijn zullen veel oudere, vooral tweedegraads, leraren met (vervroegd) pensioen gaan. Hermans voorziet dat dat grote problemen zal veroorzaken, omdat er tegelijkertijd steeds minder leraren afstuderen. De uitstroom van ouderen bereikt rond 2004 zijn hoogtepunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden