Hermans kiest voor reclame op schoolcomputers

Scholieren zullen in de toekomst reclame op hun schoolcomputers kunnen aantreffen van bijvoorbeeld een sportschoenen- of kledingfabrikant. Minister Hermans van Onderwijs wil namelijk sponsors toelaten op het zogeheten Kennisnet....

ELAINE DE BOER

Van onze verslaggeefster

Elaine de Boer

DEN HAAG

Hermans wil dat de overheid het computernetwerk voor de scholen betaalt. Scholen worden zelf verantwoordelijk voor de aanschaf en het beheer van computers, en de bijbehorende scholing van leraren. Zij krijgen daarvoor een bedrag per leerling. Hoeveel dat wordt, heeft hij nog niet bepaald.

De bewindsman was niet in staat het plan Investeren in voorsprong van zijn voorganger Ritzen uit te voeren. Daarvoor kwam hij 400 miljoen gulden tekort. Ritzen wilde de scholen 300 gulden per leerling geven en 600 miljoen gulden inzetten voor onderhoud, beheer en bijscholing van docenten. Scholen moesten de beschikking krijgen over één computer per tien leerlingen.

Hermans hoopt dat de Tweede Kamer zal instemmen met zijn decentrale aanpak. Eind vorig jaar vroeg hij de Kamer ook om steun, maar de fracties eisten toen uitgewerkte plannen. Die zullen ze ook nu niet krijgen.

Over twee maanden komt Hermans met zijn uitgewerkte plannen.

Hij wil dat alle scholen computers in het onderwijs integreren. De achterstand van de tienduizend scholen op de 225 zogeheten voorhoedescholen in het primair en voortgezet onderwijs moet volgens hem binnen enkele jaren zijn ingelopen.

Zie ook pagina 9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden