Herman Wijffels gaat onderzoek naar splitsing banken leiden

Oud-topman Herman Wijffels van de Rabobank gaat de commissie leiden die de mogelijkheid van een nieuwe structuur van de Nederlandse bankensector onderzoekt. Hij zal onder meer nagaan of de banken gesplitst kunnen worden.

AMSTERDAM - Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat maandag in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. De Kamer had eerder dit jaar om zo'n commissie verzocht en wil dat die vooral onderzoekt hoe er een duidelijke scheiding kan komen tussen de nuts- en zakenbankactiviteiten zodra een bank op punt van omvallen staat. In de financiële sector is daar altijd veel verzet tegen geweest.


De Kamer wil in de toekomst voorkomen dat het bij een crisis garant moet staan voor gokkende bankiers, zoals vier jaar geleden bij de redding van ABN Amro en ING. Daarom wil de Kamer graag dat het bij nieuwe 'deconfiture' een scheiding kan aanbrengen tussen het 'nuts-deel' en het 'guts-deel' van die banken. Het nutsdeel kan dan gered worden en doorbankieren zodat spaarders en hypotheekklanten zeker zijn dat zij hun geld terugzien. Terwijl de zakenbankiers de prijs betalen voor risicovol gedrag, failliet gaan en hun baan verliezen. Daar hoeft de belastingbetaler niet voor op te draaien.


Herman Wijffels (70) was na zijn tijd bij Rabobank voorzitter van de Sociaal-Economische raad en is inmiddels bijzonder hoogleraar Duurzaamheid aan de Universiteit van Utrecht. Hij heeft zich de afgelopen jaren meerdere malen uitgesproken voor hervorming van de bankensector. Zo schreef hij als voorzitter van de Sustainable Finance Lab een opiniestuk in deze krant waarin hij ervoor pleitte de bankensector weer veilig en simpel te maken.


'Om een nieuw beroep op publieke garanties te voorkomen dient de structuur van de bankensector aangepast te worden langs de lijnen zoals uitgezet in de VS (Volcker Rule) en in het Verenigd Koninkrijk (Vickers report)', schreef hij. 'Dat betekent dat banken niet langer voor eigen rekening mogen handelen op financiële markten. Transacties zoals rente- en valutaswaps zijn toegestaan als die verbonden zijn aan reële activiteiten van klanten.'


Niet alleen in Nederland wordt een splitsing van banken onderzocht. De Belgische premier Elio Di Rupo zei dit weekeinde ook al dat de banken in zijn land de zakelijke activiteiten moeten afscheiden van de spaarbank.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden