Herman Wiardi Beckman, kortweg Stuuf

De naamgever van het wetenschappelijk bureau van de PvdA, Herman Wiardi Beckman, gold tot zijn tragische dood in 1945 als een van de leidende figuren in de sociaal-democratische beweging....

In 1938 nam Herman Wiardi Beckman zijn gezin 's avonds na het avondeten mee naar de Dam. Vanwege de geboorte van Beatrix was het koninklijk paleis versierd met een verlicht wiegje. 'Voor ons een ongewoon pretje', aldus zijn dochter M. Halbertsma-Wiardi Beckman bij het 50-jarig bestaan van de Wiardi Beckman Stichting.

SDAP'ers hielden zich verre van de monarchie.

De partij moest in zijn visie de nationale gedachte en het bestaan van een Nederlands leger aanvaarden om uit haar politiek isolement te komen. Zelf ging Wiardi Beckman na zijn studie in Leiden naar de School voor Verlofofficieren in Kampen. Hij stak zijn socialistische standpunten niet onder stoelen of banken en dat kwam hem op menige berisping te staan.

In de laatste jaren voor de Tweede Wereldoorlog vertegenwoordigde Wiardi Beckman de SDAP in de Eerste Kamer. Tezelfdertijd was hij ook hoofdredacteur van het aan de partij verbonden dagblad Het Volk.

Na de inval van Duitsland werd Wiardi Beckman gedetacheerd bij de Generale Staf. Toen de bezetting een feit was, keerde hij niet terug naar de krant. Onder de bezetter was journalistiek volgens hem niet mogelijk.

In 1942 werd hij gearresteerd op het strand van Scheveningen bij een poging naar Engeland te vluchten. Op 15 maart 1945 overleed hij in concentratiekamp Dachau aan vlektyfus, twee maanden voor het einde van de oorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden