Herman Koch, Alice Munro en Amos Oz

Verhalen van Alice Munro, herinneringen in briefvorm van Wanda Reisel en Herman Koch, essays van Amos Oz en andere net verschenen titels.

Alice Munro, Tobias Wals en Herman Koch.

Onafhankelijk van elkaar herlazen Groene Amsterdammer-recensent Marja Pruis (1959) en haar dochter Greta Le Blansch (1990) de novellen van Alice Munro. In het verhaal 'De kinderen blijven' van de 86-jarige Canadese Nobelprijswinnares onderstreepten beiden deze zin: 'Pauline kwam uit een familie waar men alles zo serieus had genomen dat haar ouders gescheiden waren.' De selectie van moeder en dochter uit Munro's oeuvre bestaat uit elf verhalen die verschijnen onder de titel Familiestukken, in de vertaling van Pleuke Boyce en Kathleen Rutten.

In het grote epos over de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) van de Duitse auteur Daniel Kehlmann duikt zowaar Tijl op, de beroemde middeleeuwse rebelse hofnar Uilenspiegel. Een paar eeuwen later maakt hij opnieuw zijn opwachting met zijn bonte wambuis, zijn met ezelsoren versierde kap en jas van kalfshuid, zijn lange magere gezicht, kleine ogen, holle wangen, konijnentanden en vlammende ogen. Iedereen is op de vlucht in een door geloofstwisten verscheurd Europa, laat Kehlmann zien in zijn door Josephine Rijnaarts vertaalde historische roman die Duitse critici aan Umberto Eco deed denken.

Alice Munro - De Geus, 22,99 euro.
Daniel - Kehlmann: Querido, 19,99 euro.

Rusland

Toen Tobias Wals (1993) op reis was naar Rusland en in Kiev belandde, leerde hij er in negen maanden Oekraïens. Vermoedelijk deed hij ter plekke ook inspiratie op voor zijn roman Kiev op de bodem van een glas, die speelt in het plaatselijke Borscht Hostel. Op de eerste pagina wordt al meegedeeld dat de wodka maar twintig eurocent kost, en even later bestelt de verteller een groene draak, 'een cocktail van absint en energiedrank, ik sloeg het drankje achterover en bestelde gelijk een tweede'. De toon is gezet.

Nooit eerder verschenen de dagboeken van W.N.P. Barbellion in één band. Vertaler Harry Oltheten zorgt er alsnog voor. De Dagboeken 1903-1919 bevat alle notities van de aan ms lijdende sensitieve auteur, tot en met die uit het verpleeghuis: 'Mijn benen moeten aan het bed vastgebonden worden met een touw. Een klein meisje dat hier verblijft leent me haar springtouw.'

Tobias Wals - Van ooschot, 19,99 euro.

Vlissingen

Op de pont van Vlissingen naar Breskens, we spreken 1970, bekeek Wanda Reisel hoe Herman Koch bladzijden uit een boek scheurde en ze in het water liet zeilen. Een boek van Mulisch misschien. Volgens Koch was het van Breskens naar Vlissingen, op de terugweg van hun verblijf met vrienden in een huisje in Terhofstede. Welk boek het was weet hij niet meer, maar dat het verdiend was wel. Mulisch in elk geval niet, 'want die kwam er toch al niet in bij ons'. Zo halen Reisel en Koch niet-strokende herinneringen op over het begin van hun vriendschap in het brievenboek Of heb ik het verzonnen?, een correspondentie die overigens deels gepubliceerd werd in de Volkskrant tijdens de Boekenweek van 2012. Leuk voor de fan die de fictionele gebeurtenissen in Zeeland uit Geachte heer M. naast deze waargebeurde herinneringen wil leggen. Of voor de nostalgische jaren '70-puber, die terug wil grijpen naar de liedjes en films uit die tijd.

Herman Koch en Wanda Relsel - Das Mag, 21,99 euro.

In Gangsterstaat maakt de lezer opnieuw kennis met huurmoordenaar Sal Cupertine, die na een reeks moorden op agenten in Chicago ondergedoken is in Las Vegas en daar - na een maar half gelukte facelift - als rabbijn David Cohen door het leven gaat. Hij bestiert in de gokstad in Nevada een synagoge, een mortuarium én een begraafplaats - altijd handig voor een gangster. Schrijver Tod Goldberg, die de 'rabbijn' in het fantastische Gangsterland introduceerde, gaat gewoon op dezelfde voet verder. Een ex-agent, nu beveiliger van een casino, maakt ditmaal jacht op Sal/David, die ook in dit tweede boek weer de meest surrealistische avonturen beleeft. Reken opnieuw op prachtige scènes en de meest idiote dialogen.

Tod Goldberg - Q, 19,99 euro.

Essays

Deze essays, schrijft Amos Oz in het voorwoord van Beste fanatici, 'hebben niet de pretentie alle kanten van een onderwerp en alle invalshoeken uitputtend te beschrijven, laat staan er het laatste woord over te zeggen; dit is voor mij een poging gehoord te worden door mensen die een andere mening hebben dan ik.' Het eerste stuk is gebaseerd op een reeks colleges die Oz in 2002 gaf aan de universiteit van Tübingen en werd eerder uitgegeven in het bundeltje Hoe genees je een fanaticus; de andere twee zijn nieuw. 'De rode draad in deze essays is mijn wens met een persoonlijke blik te kijken naar verschillende kwesties die ons land diep verdelen, waarbij enkele een zaak van leven of dood lijken te zijn.'

Amos Oz - De Bezige Bij, 16,99 euro.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden