Herman ging vreemd met zijn yogalerares en besloot daarop zelf yogaleraar te worden

Corine Koole interviewt mensen over lust & liefde. Deze week: de yogalerares belde hem en wat volgde was intense seks. Het heeft Herman (69) en zijn huwelijk voorgoed veranderd.

'Bijna dertig jaar geleden is mij iets overkomen waaraan ik nog dagelijks denk. Ik zat op energetische yoga, een klasje met zo'n tien leerlingen. Op een dag vroeg de invallerares of ik iets met haar wilde drinken na afloop. Het werd een gezellige avond in een café en toen we afscheid namen, zei ze: ik hou van jou. Ik was al jaren getrouwd, afgezien van mijn vrouw had ik nog nooit een vrouw liefgehad. Als ze nou had gezegd dat ze verliefd op me was, had ik kunnen denken dat het een bevlieging was. Maar ze had haar liefde voor mij uitgesproken! Vervolgens was ze, even kalm als haar woorden hadden geklonken, weggelopen. Wat was hier aan de hand? Ik was gevleid en van mijn stuk gebracht en nieuwsgierig. De volgende ochtend belde ik haar: kunnen we even praten? Aangekomen in een lege yogastudio gebeurde het. We gingen samen op een mat liggen en voor het eerst in mijn leven had ik seks met iemand anders dan mijn echtgenote. Toch was het niet eens dat dat het bijzonder maakte, maar de aard van de seks. Niet geil of wild of gretig, zoals je zou verwachten van een eerste keer seks met iemand, maar kalm en vredig. Zij vervulde me met een intens voldaan gevoel dat ik niet kende. Het orgasme dat ik kreeg was dieper dan ooit en het kwam me voor dat die intensiteit maar deels te maken had met haar. Het was alsof ze liefde doorgaf, niet zelf de liefde was, maar een instrument. Bijna spiritueel. Ik wist niet dat dit bestond. Mijn leven lang had ik zoals zoveel mannen van mijn generatie een minderwaardigheidsgevoel gehad. Het vage idee dat ik er niet echt toe deed, niet gezien werd. En ineens werd ik overspoeld door iets geweldigs, iets immens. Mijn pijn werd tot bedaren gebracht door een ultiem geluksgevoel. Alles was goed; ik had het idiote gevoel dat ergens in het heelal heel sterk van me gehouden werd.

Die ervaring wilde ik natuurlijk herhalen. Ik wilde weten of ik me die onbekende sensaties had verbeeld of dat ze echt waren: die euforie en de kalmte en de stilte erna. De keren erop, in die yogastudio, waren opnieuw overweldigend op steeds dezelfde manier. Vrijen was geen neuken meer, maar een belevenis vol tedere verkenningen en innigheid. Even dacht ik dat ik verliefd aan het worden was, maar natuurlijk was het niet zij, maar de ervaring waarop ik verliefd werd. Niet op de blonde vrouw met haar verleden, haar huwelijk, haar kinderen, maar op de oneindige vredigheid waarmee ze mij elke keer naar huis liet gaan. Na elkaar een paar maanden lang elke week te hebben ontmoet, is zij bij haar man weggegaan en gaan scheiden - ik wist dat ze een slecht huwelijk had. Daarna is ze verhuisd en heb ik haar nooit meer gezien. En hoewel ik nooit een seconde spijt heb gehad dat ik haar voorbeeld niet heb gevolgd en haar niet achterna ben gereisd, achtervolgt haar verschijning me nog altijd. Ik ben een gelukkig man, het leven van mijn vrouw en mij met onze volwassen kinderen en kleinkinderen zou ik voor geen goud willen missen. En toch knaagt het dat wat ik mijn geestelijke ontwikkeling ben gaan noemen, in gang gezet door die yogalerares, in de jaren erna nooit heeft doorgezet.

Als ik yoga doe of mediteer, duikt ze voor mijn ogen op. Klein, blond, in een wit shirt en witte broek, zit ze in lotushouding voor me. En als dat gebeurt, is het of er iets in me blokkeert. Energie die hoort te stromen, stagneert. Ik voel een knoop die wij yogi granti noemen. Ik heb geprobeerd die overrompelende ervaringen met seks te herhalen met mijn eigen vrouw, maar dat is nooit gelukt. Mijn vrouw is daar te nuchter of te verlegen voor. De ontmoeting met de yogalerares zou je met een bliksemschicht kunnen vergelijken, die mij heeft gezegend, maar mijn vrouw heeft verschroeid. Want ook zij begreep intuïtief dat mijn affaire veel meer betekende dan zomaar een paar keer vreemdgaan. Heel concreet houdt dit in dat er in onze kennissenkring maar iemand hoeft te scheiden, en zij stilvalt. Haar pijn is nooit weggegaan. Wat mijzelf betreft, ik ben als reactie yogaleraar geworden en probeer op die manier alsnog die onderbroken ontwikkeling voort te zetten.

Het klinkt misschien allemaal wat ongeloofwaardig, zo'n gebeurtenis die van blijvende invloed is op twee echtelieden. Misschien is dit door een hogere macht bedoeld als leerweg. Of ik in mijn leven steeds word getest. Een ding weet ik zeker: zonder die lerares was ik doorsnee gebleven en had ik me nooit verdiept in oosterse en Indiase zingeving, dat weet ik zeker. Naar de leer van zen probeer ik met meditatie en yoga 'het verlangen' te bedwingen. Op een dag zal ik niet meer verlangen naar die overrompelende ervaring. Ik geloof dat dit mijn opdracht is: continuïteit en balans. Het liefdevolle huwelijk met mijn vrouw helpt me daarbij. '

Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Herman gefingeerd. Ook geïnterviewd worden over liefde en lust? Mail een korte toelichting naar lust@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden