Herkströter noemt winst 'eigenlijk heel bevredigend' Shell incasseert winstdaling van 10 procent

Shell heeft in het tweede kwartaal een winstdaling van 10 procent moeten incasseren. De Brits-Nederlandse oliegigant schrijft de daling toe aan de enorme stijging van de koers van het Britse pond....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Toch stelden de resultaten teleur. Analisten hadden gerekend op betere cijfers en sommigen verlaagden donderdag meteen hun prognose voor Shells jaarwinst. Vergeleken bij de schitterde cijfers van concurrenten als British Petroleum steekt de winst van Shell in hun ogen flets af.

'Bij BP was driekwart van de verbetering een gevolg van kostenverlagingen. Die had Shell niet, daarom vind je in de resultaten van Shell de slechte marktomstandigheden terug', aldus een analist. Op de beurs, waar juist de doorbraak van de AEX-index door de magische grens van duizend punten gevierd werd, werd Koninklijke Olie afgestraft met een koersverlies van 2,30 gulden op 117,90.

Shell rapporteert zijn resultaten in guldens, ponden en dollars. Bovendien maakt de onderneming onderscheid tussen winst tegen de historische kosten van de voorraden en winst tegen geschatte actuele kosten. In de laatste berekening, waarin de voorraadeffecten niet worden meegenomen, bedroeg de winstdaling slechts 1 procent tot 1,18 miljard pond.

President-directeur C. Herkströter wees er donderdag in een toelichting op dat de resultaten in dollars gemeten, exclusief de voorraad- en valuta-effecten, 9 procent hoger waren. Daarom noemde hij de winst 'eigenlijk heel bevredigend'.

Downstream, de raffinage en verkoop van olieproducten, boekte 17 procent hogere resultaten. Bij de exploratie en productie van ruwe olie, upstream, werden 10 procent lagere resultaten geboekt vanwege de daling van de prijzen van ruwe olie. 'Er werd geleverd wat we ervan verwacht hadden. We deden het vergeleken met de concurrentie wat beter', zei Herkströter.

Het slechtse resultaat boekte Shell bij de chemie-activiteiten. Daar ook kwam de daling van het pond het hardst aan omdat de resultaten van de chemie-divisie in Duitse marken worden geboekt. 'Met name buiten de VS hebben we niet kunnen oproeien tegen het effect van de appreciatie van het pond tegenover de mark. Dat hebben we niet kunnen goedmaken met betere marges.'

Herkströter wilde geen concrete uitspraak doen over de resultaten in de rest van het jaar. 'Het bedrijf loopt goed.' Hoopgevend noemde hij dat de maatschappij op het gebied van raffinage en verkoop aan marktaandeel heeft gewonnen.

In de eerste helft van het jaar zakte de winst van 2,93 miljard pond naar 2,49 miljard terwijl de omzet 1 procent hoger uitkwam op 39,9 miljard pond (123,2 miljard gulden). De winst per aandeel Koninklijke Olie, de Nederlandse houdster van de aandelen, steeg 9 cent tot 99 cent, 5 tot 25 cent lager dan wat analisten hadden verwacht.

Door de tegenvallende resultaten zette de dit jaar ingezette daling van het rendement op gemiddeld geïnvesteerd vermogen zich voort. In de periode van juli 1996 tot en met juni 1997 kwam het percentage niet verder dan 11,5. In het boekjaar 1996 bedroeg het rendement nog 13,2 procent. Shell hanteert 12 procent als norm. Herkströter wees er echter op dat de marges werden gedrukt doordat de olieprijzen lager waren dan een jaar geleden.

Ook Shell werkt aan kostenverlaging. Het speciaal daartoe opgestelde programma bij de exploratie en productie ligt volgens Herkströter op schema. 'We hebben de kosten per eenheid onder controle.' Bij de raffinage gaan de kosten al omlaag: 'Maar dat gaat niet vanzelf.'

Niet alleen de omrekening van de resultaten in ponden drukte de winst. Ook de in andere dan ponden aangehouden valuta zorgden voor een verlies. In het tweede kwartaal drukte de omrekening van die reserves naar ponden de winst 117 miljoen pond, tegen 60 miljoen valutaverlies in dezelfde periode in 1996. 'Maar het zijn geen echte verliezen', stelde financieel directeur M. van den Bergh.

Shell zou graag ingaan op de wensen van beleggers om, net als BP deze week heeft aangekondigd te zullen doen, eigen aandelen in te kopen of een extra dividend uit te betalen om van zijn overtollige liquiditeiten af te komen. Maar Van den Bergh stelde dat dat fiscaal nog te onaantrekkelijk is. Dat kan pas als in Groot-Brittannië en in Nederland de fiscale wetgeving wordt aangepast.

Wat de onderneming dan wel gaat doen met het geld dat zij in kas heeft, is nog onduidelijk. Herkströter benadrukte dat acquisities slechts gedaan worden als zij niet te duur zijn. 'We zijn er zeker alert op.' Maar het is ook goed geld in kas te houden voor het geval dat dat plotseling nodig is om projecten te financieren. 'Als het Sachalin project gaat lopen moet je kijken hoe snel dat een beroep gaat doen op onze kaspositie', zei hij. Op het oostelijke Russische schiereiland kunnen mogelijk enorme voorraden olie en gas worden gewonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden