Herkomst

MAXIMA Herzog, heb ik uit De Telegraaf steeds begrepen. Niet meteen een Latijns-Amerikaanse achternaam...

Of ze er Argentijns uitziet zou ik niet durven zeggen, want die paparazzi-foto's zijn in dit stadium altijd nog aan de schimmige kant. Zelfs Emily, die toch veel geschoten is, zou ik op straat voorbij lopen. En niemand had in 1965 Claus meteen uit die Drakesteynse momentopname van John de Rooy gehaald.

Het zijn per definitie natuurlijk ook zenuwachtige kiekjes. De fotograaf heeft wekenlang opgevouwen in een braambessenstruik liggen wachten, of deelt, vermomd als ober, glazen champagne uit op een verjaarspartijtje bij de familie Loudon, en dan moet zo'n meisje ook nog maar net binnen bereik komen van de onder het servet verborgen camera, wat vaak niet gebeurt.

Zo beginnen ze meestal als vlek, om pas op scherp te staan als de koningin het nihil obstat heeft uitgesproken, en het staatsieportret kan worden gemaakt.

Ik begreep dat Kok vorige week nog van niks wist, maar zich zou gaan oriënteren - dus die zal wel met Story en Privé hebben gebeld, en hoopt nu dat Beatrix hem binnenkort bijpraat, want hij zal in het eventuele geval straks een goedkeuringswet door de Staten-Generaal moeten loodsen.

'Koningin Maxima, dat klinkt prachtig, majesteit.'

'Ik ben blij dat u er zo over denkt, meneer Kok.'

'Ik neem dat haar ouders van Europese herkomst zijn?'

'Op een handjevol Indianen na, meneer Kok, is de gehele bevolking van Argentinië van Europese origine.'

'Uiteraard, majesteit. Spaans, als ik me niet vergis.'

'En Italiaans, meneer Kok.'

'Precies. Ik bedoelde ook eigenlijk dat je bij Herzog niet meteen aan een Italiaanse familie denkt.' - want Kok ging er nog steeds van uit dat De Telegraaf het wel beter zou weten dan de Volkskrant.

'Wilt u daar iets mee suggereren, meneer Kok?', vroeg de koningin.

'Geenszins, majesteit.'

Op de Amsterdamse dorpszender AT5 werd alvast gepreludeerd op de kans dat het huwelijk volgend jaar zal worden ingezegend in de Westerkerk, dus er werd nog even herinnerd aan de rookbommen van 10 maart 1966, en aan Luud Schimmelpenninck was gevraagd hoe het volgens hem nu zou gaan.

Rustig, verwachtte de gewezen Provo.

Toentertijd, legde hij uit, hadden hij en de zijnen in de bruidegom van prinses Beatrix een Symbool gezien van niet-pluis - maar deze twee? Daar zag hij geen kwaad in zitten.

Herzog, had ik op gezag van de bladen nog steeds in mijn hoofd.

Zo heb je sinds een paar jaar een Braziliaanse toptennisser wiens naam altijd ontzettend Braziliaans wordt uitgesproken als Quertèn, maar hij heet Cuerten, dus ik neem aan dat zijn vader nog bekend stond als Kürten, en als ik een paar games naar hem heb gekeken - hij heeft wel een vriendelijk gezicht, maar toch bevalt het me niet helemaal - wil ik altijd weten wat zijn grootvader deed, en of die ook al in Brazilië is geboren.

Begrijp me goed. Evenmin als Wim Kok wilde ik iets suggereren. Een antecedentenonderzoek was wel het laatste waar ik voor zou pleiten - nog los van het feit dat Lou de Jong intussen waarschijnlijk te oud is, en ik niemand zou weten die het hem in 1999 nog eens kon nadoen. En zelfs als zou zijn uitgekomen dat de vader van de vader van Maxima Herzog, zoals zoveel Duitsers, in 1945 een goed heenkomen naar Zuid-Amerika heeft gezocht - wat dan nog? Als dat meisje het hart maar op de juiste plaats draagt.

Maar op gezag van de Volkskrant moet ik nu aannemen dat ze toch al volbloed Argentijnse is.

Jammer.

Ik vond het al zo'n mooi idee dat Willem-Alexander een oude Oranje-traditie zou volgen: je trouwt met een Duitse, al moet je d'r uit Buenos Aires halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden