Herkomst van biomassa voor groene stroom vaak onduidelijk

Het is onduidelijk wat de herkomst is van biomassa die in Nederlandse kolencentrales wordt bijgestookt. Dit terwijl het een steeds belangrijker bron van groene stroom lijkt te worden.

Archieffoto Beeld anp

De meeste energiemaatschappijen geven hooguit een uitsplitsing naar land voor de biomassa waarmee ze groene energie opwekken. Volgens de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) is dat onvoldoende, omdat er binnen de landen verschillende vormen van biomassa worden geproduceerd. De CO2-winst kan daarmee ook sterk variëren.

In Nederland wordt 6 procent van de elektriciteit met biomassa (vooral houtpellets) opgewekt. Daarmee is het de belangrijkste bron van groene stroom. Tachtig procent van die biomassa komt uit het buitenland. De stroom mag groen worden genoemd, omdat de bij verbranding uitgestoten CO2 tijdens het leven van de bomen uit de lucht is gehaald. Dan moeten er wel weer nieuwe bomen voor in de plaats komen.

Als er per saldo bomen worden gekapt voor de biomassaproductie, pakt de CO2-balans veel slechter uit. Dat gebeurt onder meer in Rusland en andere voormalige Sovjet-republieken, waar 12 procent van de Nederlandse biomassa vandaan komt. Ook de biodiversiteit heeft te leiden onder de groeiende vraag naar biomassa.

Goede massa
Goede biomassa is er ook. Sommige houtpellets zijn gemaakt van zaagsel en afvalhout uit bossen die voornamelijk gebruikt worden voor planken, bedoeld voor de Noord-Amerikaanse huizen. Onbruikbare takken, boomtoppen en uitgedunde boompjes werden vroeger nutteloos verbrand in kleine oventjes in de bossen; nu vinden ze versnipperd hun weg naar de Europese stroomcentrales.

Maar volgens onderzoeker Joseph Wilde-Ramsing van SOMO vinden ook in landen als de VS en Canada, belangrijke leveranciers van Nederlandse biomassa, misstanden plaats. Daar worden steeds vaker hele bomen omgezaagd die uiteindelijk als groene stroom in rook opgaan.

'Het gaat erom dat die herkomst duidelijker moet worden. Er zou alleen biomassa mogen worden gebruikt die aan strikte duurzaamheidseisen voldoet - en dat moet op een transparante manier gemonitord kunnen worden. Met de geheimhouding van de meeste bedrijven is dat nu niet mogelijk.'

Het bijstoken van biomassa is een van de belangrijkste discussiepunten in het SER-overleg dat moet leiden tot een Nationaal Energieakkoord. Het ministerie van Economische Zaken ziet het als een relatief goedkope optie om het Nederlandse doel van 16 procent groene energie in 2020 te kunnen halen (wat komt neer op zo'n 40 procent groene stroom), terwijl de milieubeweging liever inzet op windmolens en zonne-energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden