Herkomst biomassa voor groene stroom onduidelijk

AMSTERDAM - Het is onduidelijk wat de herkomst is van biomassa die in Nederlandse kolencentrales wordt bijgestookt. Dit terwijl het een steeds belangrijkere bron van groene stroom lijkt te worden.


De meeste energiemaatschappijen geven hooguit een uitsplitsing naar land voor de biomassa waarmee ze groene energie opwekken. Volgens de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) is dat onvoldoende, omdat er binnen de landen verschillende vormen van biomassa worden geproduceerd. De CO2-winst kan daarmee ook sterk variëren.


In Nederland wordt 6 procent van de elektriciteit met biomassa (zoals houtsnippers) opgewekt. Daarmee is het de belangrijkste bron van groene stroom. Van die biomassa komt 80 procent uit het buitenland. De stroom mag groen worden genoemd, omdat de bij verbranding uitgestoten CO2 tijdens het leven van de bomen uit de lucht is gehaald. Dan moeten er wel weer nieuwe bomen voor in de plaats komen.


Als er per saldo bomen worden gekapt voor de biomassaproductie, pakt de CO2-balans veel slechter uit. Dat gebeurt onder meer in Rusland en andere voormalige Sovjet-republieken, waar 12 procent van de Nederlandse biomassa vandaan komt. Ook de biodiversiteit heeft te leiden onder de groeiende vraag naar biomassa.


Goede biomassa is er ook. In Canada, een van de belangrijkste leveranciers van Nederlandse biomassa, worden de houtpellets gemaakt van zaagsel en afvalhout uit bossen die voornamelijk worden gebruikt voor planken, bedoeld voor de Noord-Amerikaanse huizen. Onbruikbare takken, boomtoppen en uitgedunde boompjes werden vroeger nutteloos verbrand in kleine oventjes in de bossen; nu vinden ze versnipperd hun weg naar de Europese stroomcentrales.


Volgens onderzoeker Joseph Wilde-Ramsing van SOMO vinden echter ook daar misstanden plaats en worden er bomen omgezaagd in oerbossen die uiteindelijk als groene stroom in rook opgaan.


'Het gaat erom dat die herkomst duidelijker moet worden. Er zou alleen gecertificeerde biomassa mogen worden gebruikt .'


Het bijstoken van biomassa is een van de belangrijkste discussiepunten in het SER-overleg dat moet leiden tot een Nationaal Energieakkoord. Het ministerie van Economische Zaken ziet dit als een relatief goedkope optie om het Nederlandse doel van 16 procent groene energie in 2020 te kunnen halen (dat komt neer op zo'n 40 procent groene stroom), terwijl de milieubeweging liever inzet op windmolens en zonne-energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden