Herkeuring WAO loopt totaal mis

De herkeuring van honderdduizenden WAO'ers loopt forse vertraging op. De uitkeringsinstantie UWV denkt dit jaar de helft van het geplande aantal herkeuringen af te handelen....

Dit blijkt uit vertrouwelijke, interne notities van het UWV. Dit instituut voert onder meer de werkloosheidwet WW en de arbeidsongeschiktheidswet WAO uit.

Het UWV is in oktober 2004 begonnen met het herkeuren van 325 duizend arbeidsongeschikten. Daarbij worden strengere normen gehanteerd dan vroeger. Dit jaar zouden 246 duizend WAO'ers aan de beurt zijn. Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald. Het was de bedoeling de operatie in maart 2007 af te ronden, maar of die datum wordt gehaald, is twijfelachtig. De overige 575 duizend arbeidsongeschikten worden herkeurd aan de hand van oudere, soepeler normen.

Veel arbeidsongeschikten behouden door de vertraging langer hun uitkering. Na de eerste 14 duizend herkeuringen bleek de helft van de uitkeringen verlaagd of ingetrokken te worden. De vertraging betekent ook een forse tegenvaller voor minister De Geus van Sociale Zaken, die op forse besparingen van de WAO-uitgaven had gerekend.

De afdeling die de WAO-herkeuringen moet uitvoeren, heeft de top van het UWV laten weten dat 'wij in 2005 ongeveer 50 procent van de eerder geplande herbeoordelingen (ongeveer 120 duizend van de 246 duizend stuks) kunnen afhandelen'.

De herkeuringsafdeling denkt de achterstand enigszins te kunnen verkleinen door het inhuren van extra keuringsartsen. Het UWV heeft volgens de interne notitie 44 vacatures voor keuringsartsen. De begroting maakt het mogelijk achttien artsen extra in te huren, waardoor 10 duizend herkeuringen extra kunnen worden gedaan. Arbeidskundige bureaus waarbij het UWV de afgelopen jaren keuringsartsen huurde, hebben echter geen mensen beschikbaar.

Bij het UWV heeft de herkeuring geen prioriteit gekregen, blijkt uit de interne notitie. Bij de zeven hoofdtaken van de keuringsafdeling staat de operatie op de zesde plaats. Voor minister De Geus heeft de herkeuringsoperatie wel topprioriteit.

De herkeuringen worden door zowel een arts als een arbeidsdeskundige gedaan. Naar verluidt wil het UWV op 1 april 360 voltijdsbanen van arbeidsdeskundigen en administratief personeel op de keuringsafdelingen 'boventallig' verklaren. Het betekent in feite een indirecte ontslagaanzegging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden