Herkemij gaat puin ruimen bij VION

Michiel Herkemij, voormalig bestuursvoorzitter van Douwe Egberts Master Blenders, wordt de nieuwe topman van het Brabantse vleesverwerkingsbedrijf VION. Het bedrijf uit Eindhoven maakte dit dinsdag bekend.

AMSTERDAM - Herkemij (49) volgt interim-directeur Stefaan Vansteenkiste op 15 januari op. Bij VION treft hij genoeg problemen om zijn tanden in te zetten. Het vleesbedrijf leed vorig jaar 830 miljoen euro verlies. Dat was voornamelijk te wijten aan hoge reorganisatiekosten en slecht draaiende bedrijfsonderdelen in het Verenigd Koninkrijk. Om het tij te keren verkocht VION in oktober zijn meest winstgevende bedrijfspoot voor 1,6 miljard euro. Het ging om VION Ingredients, dat grondstoffen voor de voedingsindustrie maakt uit slachtafval. De jaaromzet van VION, een van de grootste vleesbedrijven in Europa, halveert daardoor in één klap van ruim 9 miljard euro naar 4,5 miljard euro. Dankzij de verkoop kon VION zijn hoge schuldenlast verlagen.

De verkoop van de ingrediëntentak vormde het sluitstuk van een grote reorganisatie waarbij al vele andere onderdelen waren afgestoten, waaronder een worstenfabriek in Duitsland.

Eerder deze maand kwam VION in opspraak omdat het bedrijf in 2012 11 ton regulier varkensvlees als biologische ham heeft verkocht. Vlees met het stempel 'biologisch' brengt meer op. Boze tongen beweren dat er sprake was van opzettelijke fraude. VION zou onder grote druk de bedrijfsresultaten hebben willen opkrikken. Voor opzet is echter geen bewijs. VION spreekt van een ongelukkige fout en heeft beloofd de interne controles te verbeteren. Het bedrijf is naar aanleiding van het incident onder verscherpt toezicht geplaatst van SKAL, de keuringsdienst van 'biologische waren'.

Herkemij heeft een lange staat van dienst in de voedingsmiddelenindustrie. Hij werkte vele jaren voor Heineken. Nadat Heineken de Mexicaanse brouwer Femsa overnam, schopte Herkemij het tot hoofd van Heineken in Mexico. Hij heeft ook hoge functies bekleed bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina.

Een jaar geleden vertrok Herkemij met slaande deuren bij Douwe Egberts. Hij had daar een hoogoplopend conflict over de koers van de koffiemaker met president-commissaris Jan Bennink.

Bennink wilde ingaan op een overnamebod van de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser, terwijl Herkemij het bedrijf liever wat langer op eigen benen wilde laten staan. DE was immers net (in juni 2012) naar de beurs gegaan. Bennink kreeg zijn zin en Herkemij moest al een jaar na zijn aantreden het veld ruimen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden