Herkansing voor omstreden Awards

Geen Musical Awards dit jaar, ondanks succesproducties als Shrek. De prijzen voor de beste musical gingen aan interne strijd ten onder.

HEIN JANSSEN

De Musical Awards zijn in ere hersteld. Het prijzencircus waarop sinds het jaar 2000 jaarlijks musicalproducties, artiesten en makers werden bekroond, leek een zachte dood te sterven. Maar afgelopen week is een geheel nieuwe vakjury benoemd, onder voorzitterschap van AVRO-presentator Cornald Maas. Daarnaast is het bestuur van de Stichting Musical Awards uitgebreid met musicalproducenten Albert Verlinde (Albert Verlinde Entertainment), Ruud de Graaf (De Graaf & Cornelissen Producties) en Ton Frie (M-Lab).

Vanaf volgend jaar moeten de Musical Awards dus weer worden uitgereikt. Dit jaar is dat er niet van gekomen. Jammer voor artiesten als Ellen Pieters (De Zangeres zonder Naam) en Hans Hoes (Ramses), want zij zouden volgens kenners ongetwijfeld een van de vele prijzen in de wacht hebben gesleept. Maar door gedoe achter de schermen is besloten dit jaar het Musical Awards Gala te schrappen.

Dat gedoe bestond voornamelijk uit gemopper en soms ronduit obstructie door enkele producenten. Algemene klacht: Joop van den Ende is als de grote man achter de schermen te dominant. Van den Ende heeft de Musical Awards in 2000 opgericht om deze toen onstuimig groeiende sector binnen de podiumkunsten flink in het zonnetje te zetten. Waarom wel prijzen voor toneel, dans, klassieke muziek en cabaret, maar niet voor musical? - dat was de gedachte erachter. Hij richtte de Stichting Musical Awards op en financierde de hele handel: er kwamen gala's, veel prijzen en televisie-uitzendingen. Volgens bestuursvoorzitter Hans van Veggel heeft Van den Ende er tot nu toe minstens 10 miljoen euro in gestoken.

In 2010 begonnen enkele producenten, waaronder Albert Verlinde en Ruud de Graaf, te ventileren dat de bemoeienis van Van den Ende toch wel erg groot was. Tegelijkertijd nam de kritiek op de jurering toe. Sommige juryleden zouden te direct betrokken zijn bij producties waarover zij moesten oordelen. Daarnaast werd het allemaal nogal megalomaan: er werden Awards uitgereikt in maar liefst 23 categorieën waarvoor meer dan zestig genomineerden waren. Ter vergelijking: bij de VSCD-toneelprijzen zijn er slechts vijf categorieën terwijl het aanbod aan toneelvoorstellingen toch beduidend groter is dan het aantal musicals. Voorzitter Van Veggel beaamt dat: 'Ja, er was bij wijze van spreken al een nominatie voor degenen die het beste de veters van de hoofdrolspeler konden strikken.'

Er diende zich vorig jaar ook nog een geldkwestie aan: als producenten met de Musical Awards meer aandacht willen genereren, moeten ze maar meebetalen ook. Het organiseren van zo'n Musical Gala kost behoorlijk wat, en Van den Ende c.s. stond op het standpunt: iedereen betaalt mee, want iedereen heeft er baat bij. En toen bleef het stil.

In de beginjaren werd het Musical Award Gala uitgezonden door RTL, toen door de AVRO en vorig jaar was het weer RTL. Het werd een aanfluiting; rommelig en weinig chique.

Binnen de Stichting brak de pleuris uit, met als resultaat: dit jaar geen MusicalGala. Intussen lijkt het met de sector met succesproducties als Soldaat van Oranje, Shrek, De Jantjes, HEMA, de musical en Hij gelooft in mij na een diepe crisis weer bergopwaarts te gaan. In de nieuwe vakjury zitten naast voorzitter Cornald Maas onder anderen dj Gijs Staverman, actrice Henriëtte Tol en regisseur Caroline Frerichs. Volgens Van Veggel 'betrekkelijk jonge mensen, bij wie de discretie, onafhankelijkheid en integriteit buiten kijf staat'. De toevoeging van Albert Verlinde en Ruud de Graaf aan het bestuur smoort de kritiek op de Van den Ende-overheersing in de kiem. Dat er in 2013 weer musicalprijzen uitgereikt zullen worden, staat intussen vast.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden