Herkansing elektronisch dossier voor patiënten

DEN HAAG - Op 1 april begint de doorstart van het Elektronisch Patiëntdossier, EPD. Dan moet de wetgeving zijn afgerond en is het gros van de huisartsen, huisartsenposten en apothekers op het systeem aangesloten.


Dit kondigde minister Edith Schippers (VVD) donderdag aan tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Haar voorganger Ab Klink (CDA) kondigde invoering van het EPD in december 2008 aan. Met het EPD kunnen zorgverleners elkaars dossiers inzien. De veronderstelling is dat met het EPD jaarlijks 1.900 sterfgevallen kunnen worden voorkomen.


De Tweede Kamer ging in 2009 vlot akkoord, maar de Senaat blokkeert sindsdien de invoering. Zorgverleners kunnen zich wel vrijwillig aansluiten. De gedwongen aansluiting die Klink beoogde, ligt stil.


Met een wetsaanpassing hoopt Schippers tegemoet te komen aan de bezwaren van de Eerste Kamer. De aanscherpingen over privacy, inzage door burgers, toezicht en beveiliging van het systeem behoeven eerst instemming van de Tweede Kamer.


Het gros van de fracties in de Tweede Kamer gaat akkoord. Schippers verwacht dat de Senaat in maart ook instemt, waarna de invoering kan worden uitgevoerd.


De belangrijkste aanscherpingen van de EPD-wetgeving zijn dat burgers zelf kunnen bepalen welke zorgverleners toegang krijgen tot welke gegevens. Daarnaast kunnen zij een sms of e-mail krijgen als hun gegevens worden geraadpleegd.


SP en PVV zijn en blijven tegen het EPD. Renske Leijten (SP) spreekt van 'chaos' bij de invoering. Karen Gerbrands (PVV) vindt het EPD overbodig omdat 'er regionaal goed werkende uitwisselingssystemen zijn'. De andere fracties houden vragen over bijvoorbeeld de gegevens van burgers die niet in het EPD willen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden