Herinnert u zich deze nog?

Sommigen zijn nog politiek actief, anderen hebben het vak voorgoed vaarwel gezegd. Oud-LPF'ers blikken terug. Of juist niet.

RON MEERHOF

WIE: João Varela (37)

WAAR: Rotterdam, tegenwoordig accountant bij Deloitte.

BEKEND VAN: de econoom Varela, van Kaapverdische afkomst, verscheen begin 2002 uit het niets aan de zijde van Fortuyn op een moment dat deze onder vuur lag omdat hij een extreem-rechtse racist zou zijn. Juist om dergelijke beschuldigingen af te kunnen weren, was de openlijke steun van mensen als Varela en ook Fieroes Zeroual zeer belangrijk voor Fortuyn. Varela kreeg in februari 2003 een motie door de Kamer die opriep tot een pardon voor asielzoekers die al langer dan vijf jaar in Nederland verbleven en nog niet uitgeprocedeerd waren. Deed als Kamerlid mee met programma's als Sterrenslag en Sterren dansen op het ijs. Werd in 2007 accountant en verdween uit de media.

TERUGKIJKEND: 'Het enige dat ons bond, was het gedachtengoed van Fortuyn. Het was geen team, dat brak ons op. Ik heb later geen last ondervonden van mijn LPF-verleden. Inderdaad, het belangrijkste verwijt van vreemdelingenhaat kreeg op mij, als allochtoon, geen vat. Al waren er natuurlijk wel migrantengroepen die zeiden: wat maak jij ons nou? Maar er is veel te weinig aandacht geweest voor de grote groep allochtonen die destijds op de LPF stemde. Daar zou eens wat onderzoek naar moeten komen, dat zou het beeld van Fortuyn als belangenbehartiger van boze blanken ernstig bijstellen. Hij stelde universele problemen aan de kaak waarin ook veel allochtonen zich wel degelijk herkenden.

'Tien jaar later is er volgens mij nog maar nauwelijks iets veranderd. Geert Wilders is bepaald níet de erfgenaam van Fortuyn. Streng zijn en problemen benoemen is goed. Maar bij Fortuyn was er een beloofd land. Je voelde je dat je welkom was als je je best deed. Bij Wilders daarentegen hou je altijd het gevoel dat het nooit goed genoeg zal zijn, dat je er als allochtoon nooit bij zal horen. Cruciaal verschil.

WIE: Ton Alblas (71).

Voormalig ambtenaar bij Verkeer en Waterstaat. Schreef mee aan het LPF-verkiezingsprogramma, en stelde zich op verzoek van Pim Fortuyn verkiesbaar omdat hij dacht toch niet gekozen te worden.

WAAR: In Leiden, waar hij de lokale partij Leefbaar Leiden adviseert. Gepensioneerd. Vertrok na zijn LPF-tijd zes weken op de motor naar de Noordkaap, geniet nu van reizen en zijn kleinkinderen, vertelde hij aan het blad TU Delta.

BEKEND VAN: De kaakslag die hij een fotograaf gaf, vlak voor een tumultueuze fractievergadering.

TERUGKIJKEND: 'Nee, ik heb er weinig behoefte aan om daar iets over te zeggen. Het is lang geleden en de politiek is voor mij voorbij.'

WIE: Gerard van As (67).

Was VVD-wethouder in Alphen aan den Rijn. Vanaf oktober 2004 fractievoorzitter en politiek leider LPF.

WAAR: Alphen aan den Rijn. Is gestopt met zijn werk als vastgoedadviseur, 'sinds er de klad in de sector kwam, is er weinig meer te doen in mijn business') en doet nu genealogisch onderzoek naar zijn familienaam (Van Assche, indertijd leenmannen bij de hertog van Brabant). Is gemeenteraadslid namens de lokale partij Nieuw Elan, die van Alphen aan den Rijn een 'Leefstad' wil maken. Motto: 'Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg!'

BEKEND VAN: Zijn overstap in 2006 naar de Groep Nawijn (zie: Hilbrand Nawijn). Die vond hij te rechts; begon de Groep Van As. 'Kijk, Pim Fortuyn had heel goede ideeën, die naadloos bij de mijne pasten.'

TERUGKIJKEND: 'Het gaat prima met me. Ik ben 67, de tijd tikt door, en ik heb een op fortuynistische leest geschoeide partij opgericht. We hebben drie zetels; af en toe zijn we echt een pain in the ass van het college. De coalitie hier loopt als blinde paarden achter dingen aan: te veel ambities, te weinig verstand. We hebben net een bestuurscrisis gehad, twee wethouders hebben het veld geruimd, de burgemeester is ook opgestapt. Nu moet Alphen fuseren met Boskoop en Rijnwoude, maar de burger wordt niks gevraagd. Dat is die grootheidswaanzin in Nederland.

'Ik bruis van de energie, merk ik, ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik toen uit de LPF ben gestapt. De conflictjes in de partij zijn gigantisch uitvergroot - als je het vergelijkt met de mensen die bij de PVV rondlopen, dat hebben wij nooit gehad. Bij de PVV lopen criminelen rond. Doodzonde. Als Pim nog had geleefd, had Geert Wilders niet eens zijn schoenveters vast mogen maken. Want als je nu ziet: er is niemand in staat het land uit de crisis te halen. Ze komen nog niet met één gekwalificeerde oplossing. Niemand stapt over het politieke hekje.' Ik had graag een partijtje meegeblazen in de Tweede kamer, zonde van al mijn energie, kennis en kunde die ik heb opgedaan.

WIE: Eduard Bomhoff (67)

Voormalig LPF-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en vicepremier.

WAAR: In Maleisië, waar hij werkt als professor and head of economics aan de Monash University Sunway Campus, onderdeel van een Australische universiteit.

BEKEND: VAN Eigenzinnige econoom en intellectueel met een column in NRC Handelsblad, die aan Universiteit Nyenrode het instituut Nyfer oprichtte als tegenhanger van het Centraal Planbureau. Stond bekend als PvdA-man, tot hij minister en vicepremier werd in het eerste kabinet-Balkenende. Kreeg hooglopende ruzie met LPF-collega-minister Herman Heinsbroek, maar dat was niet de reden van de val van het kabinet, schreef hij in een boek over de periode, Blinde Ambitie. Die val was een opzetje van de VVD, die de LPF-minister Roelf de Boer en LPF-staatssecretaris Steven van Eijk inzette om het kabinet op te blazen en zo de LPF-kiezers terug te krijgen.

TERUGKIJKEND: 'Het gaat hier in Kuala Lumpur heel goed met ons. Elk moment kan mijn zoon bellen met de aankondiging van een derde kleinkind. We zijn geëmigreerd in 2003 (eerst naar Bahrein, red.), dat was een soort ballingschap. De drijvende krachten achter de val van het kabinet, De Boer en Van Eijk, zijn heel goed geholpen door de regeringspartijen bij het vinden van een nieuwe baan, de rest werd uitgeworpen in de diepste duisternis. Ik heb enkele nare ervaringen gehad bij het solliciteren; zo was ik volgens de headhunter de best gekwalificeerde kandidaat om directeur te worden van pensioenfonds PGGM, maar het bestuur wilde niet met me praten. Vanwege de LPF. Dan zie je dus hoe dat gaat - ze hebben er een bekende CDA'er benoemd die een jaar later met een gouden handdruk weg moest wegens disfunctioneren. Maar het ministerschap was de moeite van het proberen waard. Of je doet het met de kans dat het misgaat, of je doet het niet en voelt je een lul omdat je het niet durft. Ik kende Pim het langst van iedereen bij de LPF, ik was het eens met zijn idee over regentenpolitiek en toen dacht ik: je bent een zak als je het niet doet.

'Vanuit Maleisië volg ik nu een beetje de Nederlandse politiek; de PVV is toch heel wat anders dan de LPF. Pim veroordeelde een deel van de cultuur van de islam, Wilders wil de hele Koran verbieden - dat leidt allemaal tot niks. Dat is kwetsen en beledigen. Betreurenswaardig dat andere politici daar niet meer afstand van nemen.'

WIE: Mat Herben (59).

Oud-Defensievoorlichter die, hoewel gespeend van enig charisma, na de moord tot tweemaal toe als fractieleider de kar trekken moest. Was in 2003 ook lijsttrekker. In augustus 2008 was de trouwe Herben degene die op een opheffingsvergadering in Poeldijk het licht kwam uitdoen voor de LPF.

WAAR: Den Haag, nog steeds actief rond het Binnenhof als lobbyist en adviseur op het gebied van defensie- en veiligheidsvraagstukken.

BEKEND VAN: Hij zette in een debat met premier Balkenende over satire eens een rode clownsneus op. Was verder vooral een baken van rust en beschaving in de soms roerige LPF-gelederen.

TERUGKIJKEND: 'Op mijn eigen LPF-tijd? Ik peins er niet over. Dit is een tijd om Pim te herdenken. Daar wil ik het best over hebben, ik heb al zeker tien verzoeken gehad, nog los van alle boeken en documentaires. Maar over mijzelf of collega-LPF'ers past slechts stilzwijgen.'

WIE: Hilbrand Nawijn (63).

WAAR: In Zoetermeer, gepensioneerd. Legde zijn advocatenpraktijk twee jaar geleden neer na een aantal open hartoperaties. 'Het gaat weer uitstekend met me', maar doet wel rustig aan. Is actief als gemeenteraadslid van de Lijst Hilbrand Nawijn, die ook een wethouder heeft in het college; 'dat is een fortuynistische partij die dicht bij het volk staat. Wij zijn sociaal rechts, maar vooral sociaal. Wij passeren de SP vaak links. Pims beste boek, De verweesde samenleving, is onze leidraad.'

BEKEND VAN: Ministerschap voor Vreemdelingenzaken, waar hij hardheid koppelde aan begrip voor de persoonlijke situatie van asielzoekers, en bekend werd om de vele proefballonnen die hij opliet. Stelde tot verbijstering van zijn CDA- en VVD-collega's in de ministerraad een generaal pardon voor, dat er uiteindelijk ook kwam. Oud-directeur van de Immigratiedienst, en vreemdelingenadvocaat, CDA'er. Opgegroeid in Staphorst, waar zijn vader burgemeester was. CDA'er, totdat Fortuyn hem vroeg minister te worden. Bleef na de val van het kabinet in de Tweede kamer op basis van voorkeurstemmen, was zelfs even fractievoorzitter. Haalde regelmatig de pers met opmerkelijke uitspraken, die tot landelijke commotie leidden: zo toonde hij zich voorstander van de doodstraf, richtte hij een denktank op met de extreem-rechtse Vlaming Filip de Winter. Deed na zijn LPF-tijd mee met tv-programma So you wanna be a pop star en bracht een single uit: Hey Jumpen.

TERUGKIJKEND: 'Het was een uitermate hectische tijd. Er gebeurde zoveel tegelijk, de media, de politiek - als ik eraan terugdenk is het een waas. Heel jammer hoe het allemaal gegaan is, dat geruzie in de partij heeft ons echt genekt. Al was het in die zin ook absoluut een echte volkspartij. Het was boeiend om mee te maken. Ik was heel wat van plan, Pim was voor een generaal pardon voor asielzoekers en dat stelde ik voor; nou - ik kwam de Trêveszaal niet meer in, zo boos waren ze op me bij het CDA en de VVD. Maar de val van Balken-ende I was echt een dieptepunt. Veroorzaakt door een persoonlijke ruzie tussen Heinsbroek en Bomhoff, we hebben, ik ook, zo vaak geprobeerd die twee bij elkaar te zetten, te zeggen: maak nou een zakelijke afspraak, maar ze wilden niet. Dat moet je aan Bomhoff eens vragen, of hij daar nou achteraf geen spijt van heeft.'

WIE: Winny de Jong (53).

Opgegroeid in Duitsland, actrice en fotomodel en later werkzaam bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Fortuyn vroeg haar als fractievoorzitter. Na de moord stortte ze in en kon pas later worden beëdigd. Herben was toen al fractieleider. In oktober 2002 begon ze met Cor Eberhardt de Groep-De Jong. Later avonturierde ze nog met De Conservatieven.nl, samen met de rechtse Rotterdamse politicus Michiel Smit.

WAAR: In Piershil. Eigenaar van Nederlands-Duits vertaalbureau Deutrans Vertaalservices BV.

BEKEND VAN: Tal van opzienbarende uitspraken, gedaan met een opvallend accent. Tijdens een van de vele ruzies vergeleek ze fractieleden met 'meelopers in de Tweede Wereldoorlog'. Tegenreactie van Ferry Hoogendijk: 'Ik laat mij dat niet zeggen door een vrouw met een Duits accent.' In de campagne van 2003 maakte ze een blootreportage voor Panorama en liet ze voor de camera's eens haar tranen de vrije loop. Ze zei later dat ze manisch-depressief was.

TERUGKIJKEND: 'Bedankt voor de uitnodiging om aan uw artikel mee te werken. Ik zie er echter van af.' De Jong mijdt alle contact met media. De website van haar vertaalbureau vermeldt haar eigen naam niet.

WIE: Margot Kraneveldt (44).

Lerares Duits, voerde van 2003 tot en met 2006 het woord over Onderwijs voor de LPF, tot ze overstapte naar de PvdA. Kwam voor die partij terug in de Kamer en viel in 2010 maar net buiten de boot. Is inmiddels via een 34ste plek op de kieslijst na het vertrek van John Leerdam weer ingezworen op het Binnenhof.

WAAR: Zoetermeer, waar ze nog steeds politiek zeer actief is.

BEKEND VAN: Ze vertrok in 2006 omdat ze het niet eens was met gedoogsteun aan het minderheidskabinet van VVD en CDA nadat Balkenende II was gevallen. Stiekem heeft ze het in de politiek uiteindelijk het verst geschopt van allemaal.

TERUGKIJKEND: 'Ik heb er helemaal geen behoefte aan om op die periode terug te kijken, zeker nu ik, hoe kort ook, weer even terug ben op het Binnenhof. Ik denk dat er voldoende anderen zijn die dat graag willen doen.'

WIE: Gonny van Oudenallen (55).

Het kortst zittende kamerlid voor de LPF. Ze nam in juli 2006 de plek van Margot Kraneveldt in. Maar de LPF-fractie zei haar niet te blieven omdat er in haar Amsterdamse raadsverleden fraudebeschuldigingen waren geweest. 'Achteraf allemaal onterecht gebleken', zegt van Oudenallen, 'maar daar ging het destijds helemaal niet om. Er is mij tot tweemaal toe geld is geboden om mijn zetel niet in te nemen. Maar dat was voor mij een reden temeer om dat juist wel te doen.' Pas weken na haar installatie begreep ze wat er allemaal speelde zegt ze. 'De fractie had haar zinnen gezet op Olaf Stuger als nieuwe lijsttrekker. Hem wilden ze in de Kamer, maar hij stond lager op de lijst.' Hoe dan ook, binnen een minuut na haar installatie splitste ze zich af.

WAAR: In Amsterdam zat ze acht jaar in de raad voor Mokum Mobiel, een belangenpartij van ontevreden autobezitters. Ze is tegenwoordig woordvoerder van Verkeersgroepen Amsterdam, directeur van het Vijzelstraatmuseum en heeft een reclamebedrijf dat dit jaar het 25-jarig bestaan viert.

BEKEND VAN: De Groep-Van Oudenallen ontbood in oktober 2006 minister Hans Hoogervorst naar de Kamer. Die nam plaats achter het spreekgestoelte, maar Van Oudenallen bleef op hoge toon de komst van de minister eisen. Ze had hem niet herkend.

TERUGKIJKEND: Ach ja, dat met Hoogervorst was een typische beginnersfout. De media hebben er ook nog zo in geknipt dat ik er extra ongunstig in uitkom. Wat ze er nooit bij vermelden, is dat ik in het halve jaar tot de verkiezingen knalhard gewerkt heb en er vier moties en twee wetswijzigingen heb door gekregen. Ik word ook nog steeds veel herkend in het land, zes jaar na dato!'

Van Oudenallen stond in 2003 al als achtste op de lijst, maar moest toen plaatsmaken voor Nawijn, die met voorkeursstemmen op die laatste zetel kwam. Al die tijd hield ze contact met de LPF en bereidde haar komst in de Kamer voor. 'Ik heb geen spijt van die tijd, maar het is zonde dat de LPF is weggevaagd. Dat had niet gehoeven. Ik had ze kunnen helpen, ik was behoorlijk populair, maar ja...' Last heeft ze nooit gehad van haar LPF-verleden. Wat Geert Wilders nu doet, wil ze niet met Pim Fortuyn vergelijken.

WIE: Hans Smolders (51).

WAAR: Tilburg. Voormalig ijshockey-international die zich na de verkoop van zijn koeltechnisch bedrijf bij Fortuyn aanbood. 'Voor vier maanden, om te helpen', zegt Smolders zelf. Zat in de eerste LPF-lichting, begon daarna in Tilburg de Lijst Smolders Tilburg. Werd in 2006 de grootste winnaar, maar werd toch buitengesloten. 'Vanuit de oppositie hebben we drie wethouders en burgemeester Vreeman weggewerkt. Niet omdat we dat zo leuk vonden, maar omdat het moest. Ik heb in Tilburg in het klein gedaan wat Pim in het groot wilde doen.'

BEKEND VAN: Smolders reed Fortuyn op 6 mei 2002 naar het mediapark. Na de moord sprintte hij achter Volkert van der G. aan. Die richtte meermalen zijn wapen op hem, maar schoot niet. Smolders bleef hem achtervolgen tot een arrestatieteam Van der G. kon oppakken. Vier dagen later reed hij met de Jaguar van Albert de Booij over de Erasmusbrug in Rotterdam, achteraan in de rouwstoet stapvoets door de menigte die zich aan de voet van Erasmusbrug had verzameld. De tranen stroomden over zijn wangen.

TERUGKIJKEND: 'En nu heb ik weer moeite, als ik er zo aan terugdenk. Het is een wonder dat ik toen niemand langs de kant heb geraakt, want door al die tranen zag ik niks meer. Ik ben het eigenlijk al die tijd aan het verwerken geweest, tussen alles door. Ik ben in 2002 in een kramp geschoten die al die tijd heeft voortgeduurd. In 2010 ging bij mij even het licht uit, ik ben toen gestopt met de gemeentepolitiek. Nu gaat het weer beter. Het was een heel moeilijke tijd. Heel anders ook, dat vergeten we snel. Mijn familie wilde destijds van mij weten waarom ik me bij zo'n racist aansloot! Nou, als er iemand geen racist was, was het Pim wel.

'Nu is dat gemeengoed, de waardering voor Fortuyn is enorm toegenomen. Daar ben ik aan de ene kant heel blij mee, maar er zitten ook veel huichelaars bij die nu opeens Pim altijd geweldig blijken te hebben gevonden. Maar waar was Hans Wiegel toen, waar was Ivo Opstelten? Vóór 6 mei 2002 hadden ze Pim moeten verdedigen tegen die beschuldiging dat hij een racist was. Komt nog bij dat die waardering voor Pim de vijanden van de PVV goed uitkomt. Door zich postuum bij Pim aan te sluiten, kunnen ze Wilders extra zwart maken.

'Er zijn zeker overeenkomsten maar je moet Wilders niet met Fortuyn vergelijken. Wat hij wel met hem gemeen heeft, is dat hij de gevestigde orde aanpakt. Dat heb je nodig om dingen te veranderen in Nederland. Juist daarom is het zo jammer dat het mislukt is met de LPF. Die eerste lichting van 26 Kamerleden kun je dat niet verwijten, vind ik. Ga er maar aan staan, zo'n nieuwe partij, en je leider wordt kort voor de verkiezingen vermoord. En dan de media! Die dachten dus niet: laat ze maar even. Nee hoor: stoken!

'De lichting van 2003 is een ander verhaal. Toen was er wel tijd, ze hebben die acht man rustig kunnen selecteren. Die hadden de eerste keer al ervaring opgedaan hoe het niet moest en konden vanuit de oppositie de LPF weer opnieuw op de kaart zetten. Toch werd het een rommeltje. Die hebben het dus heel slecht gedaan.'

WIE: Olaf Stuger (43).

WAAR: Den Haag, kwam uit de ict toen hij in 2002 voor de LPF de Kamer in ging. Viel er in 2003 net uit, kwam in 2006 terug als lijsttrekker en zat na de verloren verkiezingen thuis. 'Het jaar 2007 was moeilijk', zegt Stuger, 'bij andere partijen beland je dan in de baantjes-tombola. Ik wilde niet terug de ict in en moest bedenken wat ik wilde. ' Hij was twee jaar lobbyist voor een Amerikaans kantoor voor hij in 2010 zijn eigen bureau oprichtte.

TERUGKIJKEND: 'Het is uitermate triest dat wij het enorme vertrouwen van de kiezer zó slecht beheerd hebben. Triest voor Nederland ook, want het was hoognodig dat dingen zouden veranderen. Dat had de LPF kunnen doen, dat is niet gelukt en dat is zonde. Ik ben het met Hans Smolders eens dat vooral de fractie van 2003 heeft gefaald. Zo'n Joao Varela is een heel leuke, vriendelijke man, mooi ook, maar intrinsieke motivatie om Nederland te veranderen? Welnee.

'Met Wilders zijn de ontwikkelingen nu een andere richting in geslagen. Het systeem sukkelt voort, dit gaat niet goed. Dit is the way of the dodo, deze manier van doen loopt helemaal dood. Ik vind Fortuyn en Wilders niet te vergelijken. Ik ben het vaak met Wilders eens, ik vind hem ook dapper. Maar bij Fortuyn zag ik een intrinsieke motivatie om Nederland te veranderen. Ik kon Fortuyns Nederland voor me zien, dat van Wilders niet. Ik heb het gevoel dat het daar Wilders ook niet om gaat. Meer om macht en invloed, ja.

'Ik heb geen spijt van mijn LPF-tijd. Toen ik besloot mee te doen, moest ik bepalen wie ik was. Ik moest voor mijn mening uitkomen, kon niet meer duiken. Dat is goed voor me geweest: formuleren waar ik voor sta en wie ik ben.

WIE: Harm Wiersma, dammer(58).

WAAR: Goutum, bij Leeuwarden. Wiersma is af en aan nog steeds politiek actief. Zo hielp hij zijn zoon met diens Klokkenluiderspartij, officieel nog ingeschreven als de LPF-Leeuwarden. Verder houdt hij zich bezig met het organiseren van damtoernooien en allerlei promotie- en trainingsactiviteiten voor die sport. Ook was hij betrokken bij de ontwikkeling van elektronische damborden, nanotechnologie en 'projecten rond energie en advies'. Als de Volkskrant begin april contact zoekt, is hij druk met het Nederlands damkampioenschap. Hij reageert uiteindelijk schriftelijk op vragen.

BEKEND VAN: nationaal en internationaal damgrootmeester.

TERUGKIJKEND: 'Woelige tijd. Het politieke establishment en de media deden er alles aan om ons naar beneden te halen. Maar politiek was het minder een wanorde dan nu. De politiek heeft zich in de loop der tijd onmogelijk gemaakt. Zolang men maar doorgaat met dubbele agenda's en geen daadwerkelijke inzet toont om de samenleving vooruit te helpen, zal er weinig veranderen.

'Geert Wilders heeft goed gebruik gemaakt van een bepaalde onvrede die al jaren in de politieke arena heerst. Maar ik zit te wachten op die categorie mensen, die daadwerkelijk een intrinsieke motivatie hebben om de samenleving een dienst te bewijzen. Daar is meer voor nodig dan alleen maar wat roepen.

'Wij hebben een poging gedaan om dingen te veranderen, maar bepaalde machtselementen hebben dat verhinderd. Ik was uiteindelijk niet tevreden met de rol en positie van Mat Herben.'

Op de vraag of hij last heeft gehad van zijn LPF-verleden, zegt Wiersma: 'Ik ben door bepaalde krachten in onze maatschappij negatief in een hoek gezet, dit heeft in zekere zin mijn mogelijkheden beperkt. Het is toch te gek voor woorden dat je uiteindelijk niet voor de goede zaak mag opkomen? Je kunt je blijkbaar beter koest houden, want anders heb je later linksom of rechtsom toch een probleem.'

WIE: Fieroes Zeroual (39).

Moslima met Marokkaanse achtergrond die in 2002 opeens als nummer 11 op de Kamerlijst van de LPF verscheen en Fortuyn met verve verdedigde tegen de beschuldiging dat hij een racist zou zijn.

WAAR: afkomstig uit het Brabantse Middelbeers, bij Asten. Haar huidige verblijfplaats is niet helemaal duidelijk. Haar toenmalige bedrijven Fieroes Nails & Make-Up bestaan niet meer, evenals Zuretti International, een groothandel in sieraden die vanuit Tilburg opereerde.

BEKEND VAN: Pim Fortuyns laatste woord was mogelijk 'Fieroes'. Ze stond enkele meters van hem af toen hij werd neergeschoten. In het televisieprogramma Barend en Van Dorp, op de dag van haar installatie als LPF-Kamerlid, vertelde ze daarover: 'Ik loop naar de auto en in een keer hoor ik knallen. Ik draai me om en zie Pim in elkaar vallen. Ik zie een man met een pistool op me af komen rennen en denk: nou, dit is het, daar gaan we. Hij keek me recht in 't gezicht aan, en ik hem. Wat me bijstaat is de blik in zijn ogen. Heel koel. Godzijdank liep hij door.

'Ik rende naar Pim toen en riep zijn naam. Hij heeft mijn naam toen gemompeld. Dat vond ik eigenlijk heel erg, want dat betekent dus dat hij bij bewustzijn was. (...) Iedere keer dat hij ophield met ademen, schreeuwden we naar hem en dan ging hij weer ademen. Maar hij heeft niet meer geprobeerd iets te zeggen. Ik heb hem niet zien sterven. Toen de ambulance erbij kwam, moesten we weg.'

TERUGKIJKEND: Na geduldig rondbellen met Brabantse Zerouals blijkt ergens indirect contact gelegd: ze belt terug vanuit een hotel in Hongkong. Het gesprek is kort: 'Het is hier nu één uur 's nachts. Ik zit hier voor zaken en het was een drukke dag. Ik heb op dit moment even geen behoefte aan interviews, vanwege familieomstandigheden die al mijn aandacht vragen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden