Opinie

'Herinner ook rotte episodes uit onze geschiedenis'

De ingezonden brieven van maandag 7 november.

Een jonge generatie historici kwam met een geniale oplossing: restaureren, en daarnaast een uitputtend documentatiecentrum over de Hitlertijd bouwen. Beeld null
Een jonge generatie historici kwam met een geniale oplossing: restaureren, en daarnaast een uitputtend documentatiecentrum over de Hitlertijd bouwen.

Brief van de dag: Met wegpoetsen kom je er niet

Geen Coenstraten, Coentunnels of Coenbeelden meer in Nederland? Lieve help, wat een kinderlijke oplossing. Wat is het volgende actiepunt? Alle Prins Bernhardlanen weg? Bewaar ons voor het wegpoetsen van mensen en gebeurtenissen die ons nu onwelgevallig zijn. Evenals voor het relativeren van historische misdaden, omdat die zogenaamd in het licht van hun tijd gezien moeten worden.

Anders dan Martin Sommer en historicus Agnes Cremers bepleit ik een totaal andere omgang met de geschiedenis; niemand is honderd procent held of schurk, en geen enkele gebeurtenis was en is honderd procent zwart of wit. Zelfs heel slechte mensen en gebeurtenissen horen bij de geschiedenis van een stad, volk of land. Die historie kun je nou eenmaal niet ontkennen. Ze hoort bij onze collectieve bagage.

Ik kijk met jaloerse blikken naar Duitsland, hoe daar de zwarte bladzijden uit de geschiedenis niet worden uitgescheurd, gerelativeerd of weggemoffeld. In Neurenberg bijvoorbeeld was er vijftig jaar lang verlegenheid met enkele nazi-bouwwerken op wat nu het Ehemaliges Parteitaggelände heet. Slopen? Laten overwoekeren door de natuur? Een jonge generatie historici kwam vijftien jaar geleden met een geniale oplossing: restaureren, en daarnaast een uitputtend documentatiecentrum over de Hitlertijd bouwen. Hetzelfde is in München gebeurd met het hoofdkwartier van Hitler. Naast het oude NSDAP-gebouw is een schitterend voorlichtingscentrum verrezen.

Geschiedenis kan niet worden teruggedraaid. Wat nodig is, is verheldering. Zo ver zijn we in Nederland helaas nog niet. Met 'dadermonumenten' weten we ons vaak nog nauwelijks raad. Maar vorig jaar is in Den Haag een fraaie herdenkingsroute geopend langs het tracé van de Duitse verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog. Ik pleit voor het actief in herinnering houden van slechte plekken en momenten uit onze historie. En tegelijk voor veel meer voorlichting daarover. Wegpoetsen is veel gemakkelijker.

Jan Goossensen, Den Haag

Witte zelfkastijding

Hoe goed de blanke - pardon, witte - Nederlander zijn best ook doet, diep van binnen blijft hij eigenlijk een racist die gedreven wordt door superioriteitsgevoelens. Sunny Bergman stelt dan ook voor dat alle blanke Nederlanders geestelijke zelfkastijding gaan beoefenen tot zij van hun superioriteitsgevoelens af zijn.

Nu lijkt het me dat het hebben van stiekeme superioriteitsgevoelens een vrij universele menselijke eigenschap is (ook gij, Gloria Wekker) en dat dit niet direct tot problemen hoeft te leiden. Bovendien heb ik heb al genoeg identiteitsproblemen om me ook nog deze aap op de schouder te laden.

Daarom stel ik voor dat we mensen voortaan weer gewoon afrekenen op hun woorden en daden en de vorming van een gedachtenpolitie tot nader order uitstellen.

Paul van Fessem, Rotterdam

Tropenjaren

Er lijkt geen speld tussen te krijgen in het betoog van Roelof Heyser over de AOW-leeftijddiscussie: vrouwen leven gemiddeld vier jaren langer dan mannen dus kunnen ze ook vier jaar later met pensioen. Ik was al helemaal enthousiast over zijn idee!

Toch bekroop mij gaandeweg een gevoel van onbehagen. De eerste jaren na de geboorte van de kinderen komt de meeste zorg voor die kinderen plus het leeuwendeel van de huishouding doorgaans neer op de schouders van de moeder, zeker tot enkele jaren geleden. Er begint gelukkig een beetje verandering in te komen, maar in mijn omgeving zie ik die traditionele verdeling nog steeds redelijk prominent, uitzonderingen daargelaten.

In combinatie met een baan zijn dit (uitgaande van twee kinderen) zeker vier tropenjaren voor vrouwen. In de categorie alleenstaande ouders geldt precies hetzelfde voor de moeders, dus eveneens tropenjaren. Tijd voor ontspanning en ontwikkeling is er bijna niet.

In beide categorieën spreek ik uit ervaring (niet om zielig te doen, het is een nuchtere constatering) en het betreft dan veel meer dan vier tropenjaren.

Aangezien tropenjaren dubbel tellen, lijkt het mij redelijk dat er, zeker voor vrouwen die in beide categorieën vallen, de mogelijkheid wordt geboden eerder met pensioen te gaan in plaats van later. Het zal wel een ingewikkelde klus worden om iedereen recht te doen. Voorlopig toch maar laten zoals het nu is?

Bettie Zaal, Oosthuizen

Laatste strohalm

Handhaving en toezicht op de uitvoering van het Haags Adoptieverdag is veruit te prefereren boven het wegnemen van de laatste mogelijkheid die de jongste en meest kwetsbare van deze wereld soms nog rest. Dit door vele landen geratificeerde verdrag behelst zorgvuldigheidsregels, met interlandelijke adoptie als laatste strohalm om in gezinsverband op te groeien.

Het advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming om met interlandelijke adoptie te stoppen, is hetzelfde als het dichtgooien van de A2 omdat daar te hard gereden wordt.

Walter Nootebos (adoptieouder), Zeist

Orgeldraaierij

In uw artikel 'De fooienpot moet met zijn tijd mee' vergeet u een bedrijfstak waar je helemaal niet met pin kunt betalen: de orgeldraaierij.

Beste mensen, zorg altijd voor euro's in uw broekzak zodat u de orgelman kunt betalen. Voor je het weet is het vrolijke draaiorgel uit het straatbeeld verdwenen.

Wim J. Bakker, Leeuwarden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden