Heringa is schuldig

De rechter kon niet anders dan Albert Heringa veroordelen voor hulp bij zelfdoding van zijn moeder.


Albert Heringa was niet blij met het vonnis van de rechtbank in Zutphen. Dat hij geen straf kreeg opgelegd, was voor hem geen opluchting. Heringa wilde namelijk door middel van zijn proces actievoeren voor legalisering van hulp bij zelfdoding. Dat de rechter zich daar niet voor leende, lag voor de hand. De rechter moet immers de wet toepassen en heeft geen boodschap aan wat misschien wenselijk zou zijn.


De wet maakt het mogelijk dat artsen bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden en na een weloverwogen verzoek een einde aan het leven van terminale patiënten maken. Er moet sprake zijn van een noodsituatie en een andere arts moet worden geraadpleegd. Wanneer de euthanasie heeft plaatsgevonden, onderzoekt een toetsingscommissie of de levensbeëindiging zorgvuldig heeft plaatsgevonden.


Deze regeling is tot stand gekomen na een langdurig publiek debat en iets beters heeft zich nog niet aangediend. Euthanasie is niet alleen een naar zijn aard onomkeerbare handeling, het vereist ook het beoordelingsvermogen en de deskundigheid waarover alleen bevoegde medici beschikken. In het geval van de moeder van Heringa was er geen sprake van een noodsituatie. Heringa heeft bewust afgezien van het raadplegen van andere artsen dan de huisarts van zijn moeder. Het innemen van 125 pillen met yoghurt heeft weliswaar tot het gewenste resultaat geleid, maar kan moeilijk als verantwoord en zorgvuldig handelen worden bestempeld. Het is dan ook juist dat Heringa een voorwaardelijke straf opgelegd heeft gekregen. Hij hoeft niet de cel in omdat de rechter van oordeel is dat hij te goeder trouw en met volledige instemming van zijn moeder heeft gehandeld.


Het vonnis is een bevestiging van een typisch Nederlandse juridische praktijk. De overtreder van de wet wordt wel veroordeeld, maar verdwijnt niet achter slot en grendel. Zo gaat het al dertig jaar in Nederland, mits de dader aantoonbaar het beste met de betrokkene voor had. Ook in dit geval was er sprake van onzorgvuldig en ontoelaatbaar handelen, zodat een formele veroordeling onvermijdelijk was.


Zelfdoding is niet strafbaar in Nederland, hulp bij zelfdoding wel. Het legaliseren daarvan, zoals Albert Heringa en zijn medestanders willen, is een moeilijk begaanbare weg, met vele valkuilen, principiële en praktische bezwaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden