Herindeling moet Stedelijk 'minder verwarrend' maken; deel museum maanden dicht

Vier jaar na de ingrijpende verbouwing van het Stedelijk Museum Amsterdam heeft de instelling voor moderne en hedendaagse kunst weer veranderingsplannen: de indeling van het gebouw gaat op de schop. Als gevolg daarvan gaat de grote tentoonstellingsruimte in de kelder van het museum acht maanden dicht.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam. De kelder van de 'badkuip', de nieuwbouw, gaat dicht. Beeld Hollandse Hoogte

De vaste collectie en een groot deel van de tijdelijke exposities zullen in de nieuwe opzet van plaats wisselen. Tot nu toe was de permanente collectie te zien in de oudbouw van het museum, die werd geroemd vanwege de perfecte lichtinval voor de gerenommeerde verzameling schilderijen en beelden. De tijdelijke tentoonstellingen waren sinds de verbouwing vooral ondergebracht in de 1.100 vierkante meter grote, raamloze kelderzaal van de 'badkuip', zoals de nieuwbouw wordt genoemd.

In de kelder is nu, tot en met 2 oktober, de tentoonstelling Opwinding van Rudi Fuchs te zien. Daarna gaat de zaal op slot, om pas weer 'in het begin van de zomer van 2017' open te gaan, als de nieuwe opstelling van de vaste collectie gereed is. Opvallend is ook dat het museum de huidige scheiding tussen kunst en design loslaat.

Voor de nieuwe collectiepresentatie is de befaamde architect Rem Koolhaas aangezocht. Die keuze is pikant omdat de uitbreiding van het museum is getekend door de architect Mels Crouwel. Volgens het museum is Crouwel wel betrokken bij dit project, als 'adviseur'.

Felle kritiek

Het Stedelijk werd op 22 september 2012 heropend nadat het acht jaar lang zo goed als gesloten was geweest. De lange verbouwing en de uit de hand gelopen kosten daarvan (127 miljoen euro) hadden tot felle kritiek geleid.

De herinrichting is volgens directeur Beatrix Ruf, die twee jaar na de heropening van het museum aantrad, noodzakelijk omdat er vaak verwarring bij het publiek heerst. De toerist weet niet waar de vaste collectie is te zien en de 'herhaalbezoeker' is voortdurend op zoek naar de tijdelijke tentoonstellingen. De grote exposities vinden voortaan plaats op de eerste verdieping van de oudbouw, een etage lager komen kleinere thematentoonstellingen.

Het Stedelijk benadrukt dat er geen verbouwing nodig is, maar wil niet bekendmaken hoeveel geld er met de herinrichting is gemoeid. Volgens het museum wordt die 'uit de lopende begroting betaald'.

Er is nog geen beslissing genomen over een herinrichting van de entree van het museum. Het is geen geheim dat Ruf ook die wil veranderen. Al eerder had ze om de toestroom van bezoekers te verbeteren de toegangspoortjes laten vervangen door suppoosten die de kaartjes controleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden