Herhaling

Voor kerels als wij, voor wie de televisie een tamelijk ondergeschikte rol speelt, was het best een lollige tv-avond zaterdag....

Bart Jungmann

Spel zonder grenzen! Groene zeep! Niet vergeten!

Ooit had zijn vader hem meegenomen naar de opnamen van Zeskamp en hem voorgesteld aan presentator Dick Passchier en commentator Barend Barendse, totempalen van burgerlijk Nederland in de jaren zestig. Nooit vergeten handdrukken waren dat geweest.

Zeskamp was destijds een hilarisch en mateloos populair behendigheidsspel dat in de loop van het daaropvolgende decennium veranderde in Spel zonder grenzen, een Europese variant daarop. Zo'n programma dat op een gegeven moment echt niet meer kan, te lullig om nog leuk te zijn.

Blijkt het nog steeds te bestaan of, waarschijnlijker, weer te bestaan. Weer die tune van de Eurovisie, weer die jokers, weer die onoverzichtelijke glijpartijen, nog steeds wordt Nederland vertegenwoordigd door bovenstebeste burgermensen. De jongste kerel, gisteren vijf geworden, vond het een magnifiek programma en omdat hij vrij is van vooroordelen moet zijn oordeel zwaar wegen.

Voor zieken, eenzamen, verslaafden en full time tv-recensenten was het echter een treurige avond.

Spel zonder grenzen bleek een herhaling, werd voorafgegaan door een herhaling, werd gevolgd door een herhaling en werd op beide andere zenders van de publieke omroep geflankeerd door een herhaling. Wat zei de presentatrice van Heilig Vuur om kwart over elf? 'U heeft gekeken naar een herhaling van Heilig Vuur. Dit programma wordt morgen en maandagmiddag herhaald.'

Hopelijk heeft de nieuwe staatssecretaris het ook gehoord, want een overtuigender pleidooi voor terugkeer naar twee publieke zenders werd zelden gehoord. Maar toen moest Zomergasten nog komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden