Herhaalde oproep: sponsors gevraagd

Drie weken geleden kreeg Canada de toeschouwers op de banken in een spectaculaire slotfase van de eindstrijd tegen Polen tijdens de IOC Grand Prix in Salt Lake City....

Kees Tammens

Gelegenheidscombinatie Vincent Ramondt en Berry Westra bleef de ingespeelde koppels de baas tijdens het NK-paren; het paar dat slechts een keer per jaar samenspeelt veroverde zo - na 2000 - een tweede landstitel. Catja Guijs en Simon de Wijs bleven concurrenten voor in de strijd van het nationale kampioenschap voor gemengde paren.

De hartverwarmende prestaties van februari onderdrukken evenwel niet of nauwelijks een opkomende voorjaarsdepressie. Na een in het nabije of grijze verleden afhaken van Interpolis, Tas en de ING Bank, lichtten wederom twee grote sponsors, Cap Gemini en Forbo Linoleum, de hielen. 'We willen na zoveel jaren bridge wel eens iets anders', klonk de teleurstellende verklaring. De topspelers, amateurs, leveren veel vrije dagen en vakantie in voor hun sport. Met het leeglopen van de prijzenpotten verdwijnt een niet onbelangrijke compensatie.

Ten aanzien van de formatie van het EK-team de nodige ophef. In een zure ingezonden brief op het internet (bridgeweb.nl) verwijt een speler de NBB vriendjespolitiek bij het samenstellen van de kernploeg. In het verlengde van deze tamelijk egocentrische getinte klacht ligt het eveneens lichtzinnige voorstel, in de vorm van een enquête, om collega-bridgers de drie paren van het Nederlandse EK-team te laten kiezen. In beide gevallen vist men in troebel water. Bij de samenstelling van een bridgeteam heb je te maken met - naast technisch kunnen - de bereidheid je tijdens de voorbereiding volledig in te zetten en tijdens de twee weken van een EK als eenheid te functioneren. Een selectie tussen de sterkste tien paren levert de primus inter pares op. De training, mentale voorbereiding en organisatie horen in de handen van een deskundige bondscoach, een functie die tot op heden ook nog steeds vacant is.

Is dan alles kommer en kwel in het nationale topbridge? De zakenman Peter Sisselaar, bridgefanaat en sigarenliefhebber, ook actief als weldoener van het hoofdstedelijke basketbal, honkbal en het 'schaken op het Spui', gaat op verzoek van de NBB via de stichting Topsport Amsterdam gemeentelijke instanties porren het WK-2004 naar de hoofdstad te halen. De strijd om de Bermuda Bowl en de Venice Cup midden in de stad, in Krasnapolsky. Een schitterend vooruitzicht.

Een slem bieden met twee op te rapen azen buitenboord is geen winnend bridge. Tijdens de finales van de IOC Grand Prix dacht men daar anders over.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- 3* 3SA

pas pas pas --

De Amerikaanse zuid in de vrouwenfinale volgde na de preëmptieve 3*-opening met een 3SA bod dat de toets der kritiek alleszins kon doorstaan. In theorie kan 5* een beter contract zijn, maar de manche in sans atout oogt uitstekend. Na een schoppenuitkomst voor *H en *A, speelde oost schoppen door. De leider sneed niet met *10 (misschien kunnen oost-west drie klaverenslagen opnemen) en claimde tevreden elf slagen.

west noord oost zuid

-- -- 4* 5*

5* 6* pas pas

dbl pas pas pas

In tegenstelling tot de rustige Franse aanpak, bood het Amerikaanse oost-west paar de pannen van het dak. Noord tastte in het duister en besloot vanwege de enorme ruitenaanluiting voor 6*. Een tweesnijdend zwaard. Het slem kon erin zitten en het 6*-bod plaatste oost-west voor het blok: tegenspelen of met 6* een redbod doen? West zag in *A voldoende verdediging en voorzag 6* van een doublet. De uitkomst, *6, voor *A bracht oost aan slag met het probleem harten of klaveren na te spelen. Dit is met gesloten kaarten niet zo eenvoudig als de toeschouwers op de vugraph constateerden. Men filosofeerde uitgebreid maar uiteindelijk kwam niemand kwam verder dan: harten na is goed met *3 en *AB in oost en klaveren is de down-variant met *2 en *AB in oost.

Ook in de finale van de mannen een swing: Canada bood en maakte 6*, terwijl Polen bescheiden in 5* eindigde. In de strijd om de derde plaats bij de vrouwen eveneens kassa: Nederland bood en maakte 6*, terwijl Duitsland in 5* bleef hangen. Bridge blijft verbazen. Wat was in dit spel terecht of onterecht?

Simon de Wijs is met twee schitterend gespeelde spellen kandidaat voor de 'Best Played hand of 2001". Tijdens het NK-mixed in diagram 3 een fraaie 3SA maar zoals de achtentwintigjarige Rotterdammer eerlijk opmerkte eerder routine dan inspiratie.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- 1* pas 2*

pas 3* pas 3SA

pas pas pas --

De analyse van de leider, de Wijs. "West kwam uit met *10, *B, *H en ik won de eerste slag direct met het aas. Met *V in west wilde ik de kans op twaalf slagen niet laten lopen. Dat plan ging niet door nadat oost *9 met de vrouw won en klaveren doorspeelde. Gedoken voor *9 van west en klaveren voor mijn secce aas. Toch maar een tweede keer schoppen om het aas eruit te werken. West dook *A en de slag was voor *H in de dummy. Het zag er niet naar uit dat de klaveren vier-vier verdeeld zaten. West zou dan ongetwijfeld als een speer *A hebben genomen om de met moeite vrijgespeelde klaveren te cashen. Op dit moment begon ik een keukenverdeling (3*-3*-4*-3*) in west te vermoeden. Met de harten drie-drie en de bekende *A naast een mogelijke *V in west een eenvoudige dwang. Op de vijfde harten gaf west er met *A en *V109 er de brui aan, gooide *9 weg waarna ik met *AH en *B de laatste drie slagen maakte voor twee overslagen en een score van tachtig procent".

De kersverse landskampioen paren Vincent Ramondt maakte in diagram 3 optimaal gebruik van doorzichtig tegenspel.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

pas pas pas 1SA

pas pas pas --

West kwam uit met *2 en de leider, Ramondt, raadde goed en speelde *B in de dummy. Een kleine harten naar *10 was voor *B in west die de schoppenaanval doorzette, *3 voor het aas van zuid. Harten voor de vrouw in de dummy en harten voor *A waarop oost een dwingende *V bijspeelde. Gehoorzaam aan de wens zijn partner legde west *H op tafel en bleef daarmee aan slag; een volgende ruiten was via *10 voor het aas van de leider die de twee vrije hartenslagen meenam waarop oost twee klaveren afgooide. De leider telde de handen uit en kwam tot de conclusie dat west naast *V, *AB en *H niet ook *H kon hebben, west paste immers in eerste positie. Oost had nog twee ruiten over en een klaveren. Klaveren boer voor het aas in de dummy, bij oost *H, zodat zuid met negen slagen - in een parenwedstrijd telt elke slag - een uitstekende score noteerde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden