Hergebruik luier redt hele bossen

Het hele Arena-stadion tot de nok toe gevuld met poepluiers 'en dan nog een toefje erbovenop'. Dat is de berg vuile wegwerpluiers die elk jaar in Nederland wordt geproduceerd....

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

Een deel van die immense berg afval wordt in Arnhem gerecycled. Het gaat om 'bedrijfsafval' van ziekenhuizen, verpleeghuizen en kinderdagverblijven. Vanaf de maandag worden ook thuis gebruikte luiers voor hergebruik geschiktgemaakt. Dat zijn in Nederland zo'n 125 miljoen kilo Pampers, Huggies en Libero's per jaar.

Het bedrijf Knowaste in Arnhem (no waste staat voor 'geen verspilling', de K voor 'kennis' of knowhow) begon twee jaar geleden met het inzamelen van gebruikte luiers bij verzorgings- en ziekenhuizen. Het is het enige bedrijf ter wereld dat van luiers bruikbaar materiaal maakt. De tien samengeperste balen schone papiervezels die elk uur uit de fabriek rollen, behoeden 35 bomen voor de zaag. Als de fabriek volcontinu in bedrijf is, bespaart dat 840 bomen per dag.

'Ik zit al bijna drie jaar in de vieze luiers', lacht commercieel manager Niels Willems van Knowaste. Zijn bedrijf draait sinds deze maand proef met ingezamelde luiers in de kinderdagverblijven 'De Petteflet' en 'De Linde' in Arnhem. Nog dit jaar worden ook luiers uit tien andere gemeenten gerecycled.

Ouders kunnen van huis meegebrachte luiers elke ochtend - tegelijk met hun kind - afleveren. De medewerking is 'enorm'. Het enige probleem dat Willems tot dusver is tegengekomen, is het tekort aan containers. Die zitten in De Petteflet alle zes tjokvol omdat de animo zo groot is.

'Luiers inzamelen op een milieupark of afvalverzamelstation werkt niet', stelt hij. 'Op een fanatieke minderheid na, krijg je mensen niet zover dat ze op hun vrije zaterdag met vieze poepluiers gaan sjouwen. Naar de crêche moeten ze tóch, dan nemen ze zo'n vrachtje even mee.'

De luiers worden gebracht in witte, dichtgeknoopte plastic zakken, die zijn vervaardigd van precies dezelfde plasticsoort als de luiers zelf, waar ook de KOMO-vuilniszak van gemaakt is. Vrachtwagens halen ze op en leveren ze af bij de Arnhemse fabriek.

Vanuit de controlekamer in de fabriek is het hele productieproces te overzien. Als de deur openzwaait, dringt een weeë lucht de ruimte binnen. Vanaf het moment dat de vrachtwagens lossen, totdat de eindmaterialen - papier, plastic en compost - zijn afgescheiden, komen er geen mensenhanden meer aan te pas. Op drie grote transportbanden ligt 45 duizend kilo gebruikte luiers, waarvan de fabriek tien ton per uur verwerkt. Die worden machinaal kapotgesneden en in een grote watercontainer geloosd. Daar weekt het plastic zich los van papier, urine, ontlasting en absorptiemateriaal.

Voor het scheiden van het overig afval heeft Knowaste werelwijd tientallen patenten gekregen.

De papieren wegwerpluier deed twintig jaar geleden zijn intrede in Nederland. 'Erg zonde', filosofeert de commercieel manager van Knowaste, 'dat luiers al die jaren zijn weggegooid. Als je beseft dat er twintig keer 185 duizend ton luiers is weggegooid; dat zijn heel wat bossen bij mekaar.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden