Herfststorm: windstoten en onweer houden aan tot morgen

Het KNMI in De Bilt verwacht vannacht onstuimig weer met zware windstoten en buien met onweer. Aan de kust, in het Waddengebied en op het IJsselmeer komen tijdens buien zware windstoten voor tussen 80 en 100 kilometer per uur. De buien gaan vergezeld van onweer.

Door de verwachte storm is de pier bij IJmuiden vandaag afgesloten voor publiek. Beeld anp

De buien trekken landinwaarts en de windstoten nemen in intensiteit iets af naar 80 tot 90 kilometer per uur. Onweer blijft ook daar mogelijk. De zware windstoten en het onweer houden tot en met morgenochtend aan. In de loop van de dag zijn in het noorden nog buien met zware windstoten. Elders klaart het op. In de middag neemt de wind geleidelijk af.

Oosterscheldekering gesloten

De schuiven van de Oosterscheldekering zijn vanavond gesloten vanwege de storm, heeft Rijkswaterstaat laten weten. 'Om 21.45 uur is op de knop gedrukt. Het sluiten van de schuiven neemt een uur tot anderhalf uur in beslag', liet een woordvoerster weten.

De Oosterscheldekering is onderdeel van de Deltawerken en een wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland over een lengte van 8 kilometer. 'De laatste keer dat de Oosterscheldekering dicht ging was tijdens de storm op 5 december vorig jaar', aldus de woordvoerster. 'De keer daarvoor was in 2007'.

Door een combinatie van storm en springtij komt het waterpeil rond half 2 in de nacht van dinsdag op woensdag op 3,04 meter boven NAP te staan. Om die reden werd eerder besloten de Hollandse IJsselkering bij Rotterdam dinsdagavond te sluiten. De Maeslantkering bij de Nieuwe Waterweg blijft open.

Dijkbewaking en zandzakken

Het Waterschap Scheldestromen heeft fase 1 van de dijkbewaking ingesteld. In Vlissingen wordt een waterstand van 3,60 meter boven NAP verwacht. In Delfzijl en op het Noordereiland in Rotterdam werden zandzakken neergelegd om schade door overstroming te voorkomen.

Bij de pier van Holwerd, waar de veerboten naar Ameland en Schiermonnikoog meren, moesten geparkeerde auto's worden weggesleept in verband met de storm. De auto's dreigden onder water te raken.

Auto- en treinverkeer

Tussen Baarn en Den Dolder en tussen Zwolle en Kampen rijden vanavond geen treinen door blikseminslag. Tussen Zwolle en Kampen zijn snelbussen ingezet. De vertraging bedraagt tussen de 30 en 45 minuten. Op het traject tussen Baarn en Den Dolder kan het oponthoud zelfs oplopen tot een uur. Op beide trajecten wordt volgens NS de komende nacht gewerkt aan herstel, zodat de treinenloop morgenochtend kan worden hervat.

Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) heeft blikseminslag eveneens geleid tot afsluiting van de parallelbuis van de Leidsche Rijntunnel op de A2 bij Utrecht, in de richting van Amsterdam naar Den Bosch. De veiligheid van het verkeer kan daardoor volgens de VID niet worden gegarandeerd. De hoofdrijbaan kan wel worden gebruikt. Volgens Rijkswaterstaat werkten de beveiligingscamera's door de blikseminslag niet meer.

De A6 bij Lelystad is in beide richtingen afgesloten geweest na een reeks ongelukken, waarbij een vrachtauto met aanhanger die door een vangrail schoot de meeste problemen veroorzaakte. Dat meldden Rijkswaterstaat en de verkeersdiensten van ANWB en VID. Rond elf uur ging de rijbaan van Lelystad naar Emmeloord weer open. De andere rijbaan blijft zeker nog tot middernacht dicht, aldus Rijkswaterstaat.

De vrachtcombinatie zou volgens de verkeersdiensten vooral door de zware rukwinden uit koers zijn geraakt. Dat gebeurde op het traject tussen de Ketelbrug en Lelystad-Noord. In de daarop ontstane file deden zich nog enkele aanrijdingen voor, aldus de ANWB.

De KLM heeft wegens de najaarsstorm tien vluchten geannuleerd. Schiphol meldt dat de luchthaven vooralsnog weinig last heeft van de storm.

Eerste herfststorm

Met de meting van windkracht 9 vanmiddag in Hoek van Holland is de eerste najaarsstorm van 2014 een feit. Vooral in de kustgebieden kunnen windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur voorkomen en kan het in de loop van de avond harder gaan waaien. De najaarsstorm, een uitloper van orkaan Gonzalo, houdt volgens het KNMI tot morgenochtend aan.

Van storm is sprake als bij een meetstation gedurende tien minuten een gemiddelde windkracht van minstens 9 Beaufort wordt gemeten. Dat is nu gebeurd en zal vanavond vermoedelijk op meer plaatsen gebeuren, met name in het noorden van het land.

De zware windstoten en het onweer houden tot en met morgenochtend aan. In de loop van de ochtend zijn in het noorden nog buien met zware windstoten. Elders klaart het op. In de middag neemt de wind geleidelijk af.

Orkaan Gonzalo gefotografeerd met een NASA-satelliet op 18 oktober boven Newfoundland. Beeld afp

Kleine incidenten

De brandweer en andere hulpdiensten zijn in de eerste uren van de eerste najaarsstorm circa 45 keer uitgerukt. Over het algemeen blijft het bij kleine incidenten, meldden de veiligheidsregio's Midden-West Brabant, Haaglanden en Kennemerland, waar de meeste meldingen over de storm zijn binnengekomen. Het blijft bij omgewaaide bomen die wegen blokkeren en geparkeerde auto's hebben beschadigd.

Alleen in enkele straten in Tilburg-West heeft de storm wel een grote ravage veroorzaakt. Ooggetuigen zeggen dat het lijkt alsof er een tornado door de straten is gegaan. Een gemeentewoordvoerder liet weten dat grote bomen zijn omgevallen en takken van bomen zijn gevallen. Zeker vier auto's zijn beschadigd geraakt. De dakbedekking is van een winkel gewaaid. Er is niemand gewond geraakt.

De brandweer en aannemers zijn bezig om de rotzooi op te ruimen. Een deskundige heeft de bomen gecontroleerd die nog niet zijn omgewaaid. Op advies van hem worden nog vier bomen gerooid omdat ze gevaarlijk kunnen zijn.

Sluizen en bruggen

In Zeeland en in Zuid-Holland worden de meeste sluizen en bruggen wegens het weer niet bediend. 'Wie daar staat, moet even wachten', aldus Rijkswaterstaat.

In Friesland worden sluizen gesloten, terwijl andere juist afwateren om de waterstand te verlagen. De hoogste waterstand in de provincie wordt verwacht in Harlingen: 3,10 meter boven NAP.

Waterschap Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland) neemt vooral maatregelen op Texel. Zo zal een weg worden afgesloten en er worden voorbereidingen getroffen om tien gemalen te sluiten. Waarschijnlijk zal ook de dijkdoorgang bij Den Oever dichtgaan. Er zijn mensen paraat voor extra patrouilles.

In Dordrecht liggen meer dan tien locaties onder de maximaal verwachte waterstand van zo'n 2,06 meter boven NAP. Omdat huizen op de kades vooral op de hogere gedeeltes staan, is de kans dat het water de bebouwing bereikt niet zo groot. Bewoners van 'lage' panden wordt wel geadviseerd alert te zijn.

De veiligheidsregio Groningen adviseert mensen losse spullen uit hun tuinen te verwijderen, omdat ze anders kunnen wegwaaien en zo elders weer schade veroorzaken.

Minder veerboten naar Waddeneilanden

Door de extreem hoge waterstand zijn er woensdag minder afvaarten naar Texel, Vlieland en Terschelling. Rederij Teso vaart morgenochtend van 06.00 tot 08.00 uur waarschijnlijk niet tussen Den Helder en Texel. Vandaag verwacht Teso geen stremmingen als gevolg van de najaarsstorm.

Rederij Doeksen laat morgen zeven afvaarten tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling vervallen en vaart op andere tijden. Wagenborg Passagiersdiensten waarschuwt autobezitters om met spoed auto's onder het parkeerdek in Holwerd te verplaatsen vanwege de verwachte hoge waterstand. De dammen waarover de veren naar Ameland en Schiermonnikoog te bereiken zijn, worden afgesloten. Vandaar dat alle veerdiensten naar die eiland ook niet doorgaan op woensdagochtend. Rond half 1 vertrekken de boten weer.

Een veerboot van Rederij Doeksen in de haven van Harlingen. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.