Herfkens wil meer particuliere clubs inzetten tegen armoede

Minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking wil honderden miljoenen guldens extra uittrekken voor particuliere organisaties die zich bezighouden met armoedebestrijding in de Derde Wereld....

Van onze verslaggever

Herfkens zal vandaag haar plannen uit de doeken doen. Bronnen rond het kabinet melden dat ze elf tot veertien procent van het totale budget wil afstaan aan particuliere organisaties.

Momenteel krijgen vijf 'bevoorrechte' clubs, de zogeheten medefinancieringsorganisaties, per jaar ruim tien procent. Dit jaar slepen ze samen ongeveer 800 miljoen gulden in de wacht.

In principe komen in de toekomst ook organisaties als het Rode Kruis, Terre des Hommes en Artsen zonder Grenzen in aanmerking. 'Het hangt af van de voorstellen die worden ingediend. En elke vier jaar zal worden nagegaan wat ervan terecht is gekomen', aldus een ingewijde.

De organisaties moeten 'betrouwbare partners overzee hebben'. De regeling zou pas in 2003, dus na de verkiezingen, in werking treden. Herfkens heeft nog geen fiat van het kabinet.

Evenmin kan de bewindsvrouw bij voorbaat rekenen op steun van de Tweede Kamer. Daar leeft de angst voor versnippering van de hulp, waardoor toezicht op het effect ervan nog moeilijker wordt. Herfkens klaagt vaak dat ze niet goed op de hoogte is van de, al dan niet positieve, resultaten van ontwikkelingssamenwerking.

De Kamer twijfelt nog altijd aan de toevoeging van Foster Parents Plan aan het 'kartel', de verzamelnaam voor de overige medefinancieringsorganisaties (Novib, Icco, Cordaid en Hivos). Die verzetten zich vorig jaar tevergeefs tegen de entree van Foster Parents.

In ruil voor extra geld is het viertal, naar verluidt, nu wel bereid om andere organisaties naast zich te dulden. Dit na wekenlange onderhandelingen met de minister en haar naaste medewerker Van Ojik. Het oud-Kamerlid werd door Herfkens benoemd tot ambassadeur in algemene dienst, om de contacten met 'het veld' aan te halen.

Volgens een betrokkene ligt er nu een voorstel voor een flexibele regeling op tafel. Daarmee behoudt Herfkens (beter gezegd: haar opvolger) zich het recht voor een organisatie weer de deur te wijzen, als er onverhoopt onvoldoende resultaat wordt geboekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden