Herfkens mag huurvergoeding houden

Oud-minister Herfkens gaat een jaar lang voor een symbolisch bedrag van één dollar aan de slag bij de VN.

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken (CDA) liet de Tweede Kamer donderdag weten dat voor hem de zaak is afgedaan. ‘Ze gaat een jaar lang ‘om niet’ werken voor de gemeenschap. Daarmee toont ze aan dat ze zich serieus rekeningschap geeft van de discussie die is losgebarsten’, aldus de minister in een toelichting.

De Tweede Kamer had hem gevraagd het ten onrechte betaalde geld terug te vorderen, geheel of gedeeltelijk, goedschiks of kwaadschiks (via de rechter).

Kansloos
Volgens Verhagen zou een rechtszaak echter kansloos zijn. Zijn eigen ministerie heeft de fout gemaakt Herfkens, in strijd met de VN-regels, een huurtoelage van circa 180.000 euro toe te kennen in de periode 2002-2006.

Niet bewust
Van VN-zijde is verklaard dat Herfkens niet bewust regels heeft overtreden. Die houden in dat ze geen financiële vergoeding mag ontvangen van haar 'eigen' land of een andere VN-lidstaat.

Herfkens liet in een eerste reactie weten 'blij en opgelucht’ te zijn dat de Nederlandse regering een punt achter de kwestie zet. ‘De minister geeft ruiterlijk toe dat ik niet verwijtbaar heb gehandeld’, aldus Herfkens vanuit de VS. Haar devies is ‘zand erover en aan de slag’.

Herfkens heeft binnen de VN de speciale taak om wereldwijd aandacht te vragen voor de bestrijding van armoede. In zijn brief aan de Kamer prijst Verhagen haar inspanningen.

PvdA
De PvdA is tevreden over het compromis. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer noemt het ‘goed dat Herfkens dit gebaar maakt en ondubbelzinnig haar verantwoordelijkheid neemt’. Ze wijst erop dat er drie verantwoordelijk partijen zijn: Herfkens, Buitenlandse Zaken en de Verenigde Naties. Hamer: ‘Waar drie vechten hebben drie schuld. Het siert minister Maxime Verhagen dat ook hij hier zijn verantwoordelijkheid neemt.’

Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier van het CDA vindt het gebaar van Herfkens om voor 1 dollar een jaar lang voor de VN te werken belangrijk. ‘Herfkens erkent haar deel en neemt haar verantwoordelijkheid.’ Bovendien vindt Ferrier het van belang dat de situatie zich niet meer kan voordoen, omdat Buitenlandse Zaken nu de regels heeft veranderd. ‘We moeten naar de toekomst kijken’, aldus Ferrier.

Eveline Herfkens (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden