Herfkens kritiseert uitspraken ambassadeur

PvdA-minister E. Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking heeft woensdag, in een voor diplomatieke kringen bijzonder opmerkelijke actie, VN-ambassadeur P. van Walsum tot de orde geroepen....

De minister sprak van een 'nuancering van Van Walsums uitspraken'. Maar woordvoerders van de grote partijen nemen de kwestie hoog op. PvdA, CDA en VVD willen dat VVD-minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken zich voor de Kamer verantwoordt. Van Walsum spreekt in de Veiligheidsraad namens Nederland, stellen zij. Of hij is niet goed geïnformeerd door Den Haag, of hij heeft op eigen houtje uitspraken gedaan die kennelijk niet zijn te verantwoorden.

Van Walsum zei in de Veiligheidsraad dat Bosnië jaarlijks 1,2 miljard gulden misloopt door criminele activiteiten, vooral door de smokkel van sigaretten. De enorme omvang suggereert dat er hoge functionarissen bij betrokken zijn, aldus de VN-ambassadeur.

Nadat zijn uitlatingen in Nederland bekend werden, liet Herfkens direct weten dat de ambassadeur 'te kort door de bocht' was gegaan. Bosnië heeft moeite met het innen van belastinggelden, aldus Herfkens, net als elk ontwikkelingsland. Dat is iets anders dan corruptie op hoog niveau.

Het is niet de eerste uitval van Van Walsum, die overigens bij de VN hoog staat aangeschreven en geldt als een van Nederlands topdiplomaten. Van Aartsen haalde hem op latere leeftijd (64) weg als ambassadeur uit Berlijn om de Nederlandse delegatie in de Veiligheidsraad te leiden.

Voor de zomer zei Van Walsum na verhoor door de commissie-Bakker dat Nederland een 'Srebrenica-trauma' had, waar het snel van afgeholpen moest worden. Enkele dagen later lekte uit dat hij Buitenlandse Zaken had geadviseerd Nederlandse militairen naar Sierra Leone te sturen voor een vredesmissie.

PvdA, CDA en D66 roemen Van Walsum en zijn carrière als topdiplomaat, maar willen een verklaring voor zijn gedrag. 'Van Walsum is een scherpzinnige man, daar hoort een scherpe tong bij', zegt D66-buitenlandwoordvoerder J. Hoekema, 'maar dit is voor het buitenlands beleid van Nederland een slechte zaak. ' PvdA-Kamerlid B. Koenders: 'De minister is verantwoordelijk voor wat Van Walsum zegt in de Veiligheidsraad.' CDA'er Verhagen: 'De minister heeft hem teruggefloten. Ik wil daarover een verklaring van haar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden