Herfkens assisteert Annan bij VN-werk

Oud-minister Eveline Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking is dinsdag benoemd tot speciale gezant voor armoedebestrijding bij de Verenigde Naties...

Van onze verslagever

Na Lubbers (Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen) en Pronk (tijdelijk speciaal gezant voor milieuvraagstukken) is Herfkens (50) de derde Nederlander die een hoge functie bij de VN vervult. Nederland heeft niet gelobbyd voor haar benoeming, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken: 'Ze heeft het zelf verdiend.'

Herfkens moet Annan helpen bij het verwezenlijken van de doelen die 150 regeringsleiders bijna twee jaar geleden overeen zijn gekomen op de Millenniumtop en die in 2015 bereikt moeten zijn. Annan waarschuwde dinsdag dat met de huidige inspanningen de meeste van de 'Millenium Development Goals' - onder meer een halvering van het aantal arme mensen en het met tweederde terugbrengen van het sterftecijfer van kinderen tot 5 jaar - niet zullen worden gehaald.

Zo is het aantal mensen dat leeft van minder dan een dollar per dag sinds 1990 gedaald van 29 naar 23 procent, maar is in Zuid-Azië en Afrika op dit gebied nauwelijks succes geboekt. In dezelfde periode daalde het aantal ondervoede mensen op de wereld van 20 naar 17 procent, maar ook dat is volgens Annan te weinig om de beloofde halvering te bereiken.

Om die reden heeft hij Herfkens als zijn assistent benoemd. Zij moet tevens regeringen en maatschappelijke organisaties aansporen om de in 2000 gedane beloftes na te komen. Volgens de secretaris-generaal heeft Herfkens de afgelopen jaren als minister 'voortreffelijk leiderschap' getoond en heeft ze veel gedaan om de millenniumdoelen op de agenda te zetten.

Herfkens was bijna twee jaar hoofd van de Nederlandse VN-missie in Genève, totdat ze voor de PvdA minister voor Ontwikkelingssamenwerking werd in het tweede paarse kabinet. Ook bekleedde ze zes jaar de functie van bewindvoerder bij de Wereldbank, een baan die sinds enkele dagen door oud PvdA-lijsttrekker Ad Melkert wordt vervuld. Van 1981 tot 1990 zat ze in de Tweede Kamer en was ze voor haar partij woordvoeder ontwikkelingssamenwerking.

In mei, na de desastreuze verkiezingsuitslag, besloot Herfkens, die op een tweede termijn als minister had gerekend, niet opnieuw plaats te nemen in de Kamer. Ze zei niet volmondig ja te kunnen zeggen op de vraag of ze vier jaar parlementswerk zou doen. 'Mijn hele leven heb ik me gewijd aan ontwikkelingssamenwerking: ik kan op mijn leeftijd niet nog een heel nieuw vak leren', verklaarde ze.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden