Herenleeds kale zandvlakte op dvd

'Het is die slanke quizmaster in de bol geslagen.'..

Berend Boudewijn, in de jaren zeventig presentator van de Berend Boudewijn Quiz, probeerde journalist/documentairemaker Cherry Duyns en beeldend kunstenaar Armando over te halen om zelf de hoofdrol te gaan spelen in Herenleed. De AVRO had in 1972 een serie van drie afleveringen laten maken. De bizarre dialogen van Duyns en Armando, werden gespeeld door Ton Lensink en Eric van Ingen. De AVRO had eigenlijk al direct spijt van de serie en plaatste Herenleed kansloos tegenover Europacup-voetbal.

Bij de presentatie van de dvd Compleet Herenleed, donderdag in het Filmmuseum in Amsterdam, vertelde Boudewijn hoe de twee schrijvers van Herenleed op zijn voorstel reageerden. Ook al vonden zij het een zot idee, zij gingen toch akkoord, en onder regie van Berend Boudewijn werd een aflevering voor de KRO opgenomen op een kale zandvlakte. Een deur en een stoel stellen het huis voor van Man 1 (Duyns), waar Man 2 (Armando) vol jaloezie naar kijkt. Hij woont namelijk niet. Ondertussen holt 'koning' Johnny van Doorn als een bezetene door het beeld en is boos op zijn onderdanen. Boudewijn herinnert zich dat er zeker dertig takes nodig waren voordat de twee acteurs elkaar konden aankijken zonder in 'oncontroleerbaar, hulpeloos' lachen uit te barsten.

De KRO-leiding wist niet of dit nou hoge elitaire kunst was, of dat men gewoon mocht lachen. En besloot de aflevering De Koning niet uit te zenden. Ook nadat de VPRO wel wat zag in de vervreemdende confrontaties tussen de autoritaire rijzige Man 1 en de onzekere Man 2, is de officieuze geboorte van Herenleed nooit uitgezonden. Hij is nu te zien op de bonus-dvd van de complete serie.

Naast de eerste drie AVRO afleveringen, zijn ook de andere episoden van de geschiedenis van Herenleed opnieuw te bewonderen: Herenleed in het landschap (VPRO), op toneel, op tournee door Nederland en, na de dood van Johnny van Doorn in 1991, de laatste ronde als duo. Voor de komst van Herenleed hadden we Becket al gelezen en daarna hoorden we de Jiskefetdialogen in de dierenwinkel, maar zelden hoorden we intrigerender vragen als:

'Kent u de tafel van vier?'

'Dag mevrouw, mag ik uw tasje dragen, nietwaar.'

'Alles wat geweest is, kwam dat?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden