Herenclub geeft Olst Willy Dobbe-plantsoen

Op initiatief van de plaatselijke Herensociëteit (voorheen De Nut's Neut) krijgt de gemeente Olst een officieel Willy Dobbe-plantsoen, met eenzelfde type bankje, heg en naambordje als in de spraakmakende tv-programma's van Wim T....

Normaal gesproken beperken de vrijblijvende activiteiten van het mannengezelschap zich tot lezingen over sigaren en whisky of een wedstrijdje Wie heeft de lekkerste leverworst uit de regio?.

Maar dit jaar bestaat Olst, 'lieflijk gelegen aan de rechter oever van de IJssel', 1050 jaar, en de herensociëteit 11 jaar, en dat vond de mannenclub twee goede gelegenheden om nu eens met iets substantiëlers voor de dag te komen.

Trouwens, Gerhard Aberson van de sociëteit vindt het ook hoog tijd voor 'gerechtigheid' voor Wim T. Schippers. De regent is erg gesteld op het werk van de programmamaker-kunstenaar. Negen jaar geleden al probeerde het gezelschap Willy Dobbe op de plattegrond van Olst te krijgen.

Toen, in 1986, wees de raad het voorstel van de mannen nog lacherig van de hand, hoewel het idee niet eens op zo'n gek moment kwam, want de politieke crisis over de Marga Klompélaan in Stationswijk had een nieuw dieptepunt bereikt.

De vraag was: mag een weg met zoveel bochten als de Marga Klompélaan wel Marga Klompélaan heten? Is dat niet wat karig, voor een oud-minister? De herenclub zag in Willy Dobbe, ooit de gezelligste televisiepresentatrice van Nederland, een goed alternatief. De bestuurders niet.

Tot nu dan. 'We zijn rationeler geworden', zegt de gemeentewoordvoerster. Over het 'cadeautje' van de Herensocieteit heeft het college deze keer niet moeilijk gedaan. 'We krijgen een plantsoen dat is ontworpen door een kunstenaar. Wat wil je nog meer?'

Schippers en Dobbe hebben beiden al toestemming gegeven voor het plantsoen, dat in september in de nieuwbouwwijk Olst-Zuid wordt geopend. Schippers wil wel bij het ontwerp betrokken worden.

Het publieke tuintje moet zo veel mogelijk overeenkomen met het televisiedecor - een puike parodie op de Hollandse truttigheid.

Dat daaraan opnieuw Dobbes naam wordt verbonden, schijnt de oud-Troscoryfee niet te deren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden