‘Here Jezus, red mijn kinderen’

Een grote brand treft een gezin met vijftien kinderen in het christelijke Kampen. De eerste geestelijke hulp komt vooral uit gereformeerde kring.

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Het dak is zwartgeblakerd en deels ingezakt. De pannen rollen eraf. Van de twee-onder-een-kapwoning in de wijk Cellesbroek in Kampen is woensdagochtend weinig meer over.

Via een hoogwerker worden vier kisten naar boven getakeld. Vanaf een bijgebouw naast woning worden ze in de zolder getild waar de lichamen van de jongens liggen die vannacht bij een felle uitslaande brand niet meer konden worden gered. Om half een zijn hun lichamen geborgen.

De brand waardoor vier broers van 1, 4, 6 en 8 jaar hoogstwaarschijnlijk in hun slaap zijn overvallen, ontstond om 2.30 uur woensdagnacht bij de trapopgang tussen de eerste en tweede verdieping, meldt de brandweercommandant Arjan Schepers op de in allerijl uitgeroepen persconferentie. De oorzaak is echter nog niet bekend.

Het gezin bestaat uit een vader en moeder en vijftien kinderen, van wie er twee niet meer thuis wonen. De vader is binnenschipper en eens in de veertien dagen thuis. Hij is door de Duitse politie in Düsseldorf naar Kampen teruggehaald.

De moeder en tien kinderen konden ontkomen. Zij hebben eerst hulp gezocht bij de buren en daarna de brandweer gebeld. Het gezin is diepgelovig en gaat navenant met het drama om. Volgens een buurvrouw op het Radio 1-Journaal riep de moeder ‘Here Jezus red mijn kinderen’, en toen er niets meer voor ze gedaan kon worden, is er door het gezin en de buren op straat gebeden.

Medeleven

Burgemeester Oosterhof noemt het ‘een rampzalige gebeurtenis’. Hij heeft via een tussenpersoon zijn medeleven betuigd, maar het gezin wil nog geen contact. De gemeente Kampen heeft een voorlopig onderkomen geregeld.

Het huis ligt in een wijk met veel groen en water. De zon schijnt, het is er stil. De straat is afgesloten met groen zeil. Omwonenden staan met fiets, scooter of met hond op een ventweg te kijken. Het drama doet sommige Kampenaren denken aan een brand van veertig jaar geleden waarbij ook een gezin zwaar getroffen werd.

Aalt Fikse staat er al van acht uur deze ochtend. Op zijn witte bloes prijkt het embleem van het Leger des Heils. Hij heeft de vorige eigenaar van de woning gesproken die zijn huis een jaar geleden aan het gezin verkocht. ‘Het huis was tiptop in orde en het waren keurig nette mensen, zei hij. Ze waren dolblij met het huis. Ze hadden lang gezocht nadat ze een jaar in Israël waren geweest. Vind maar eens een huis waarin zoveel bewoners passen.’

Fikse is hier bewust naar toe gegaan voor de buurtbewoners en voorbijgangers. ‘Ze praten tegen me aan, zijn soms boos omdat iemand op internet schreef: misschien wil de Heer het zo. Dan ontstaan er discussies over het waarom. Het geloof biedt natuurlijk nooit een garantie tegen dit soort rampen.’

Voor de buurt die de brand, de sirenes en de paniek in de nacht hebben meegemaakt, is ’s ochtends meteen een besloten bijeenkomst in de sporthal. Alleen degenen die een brief kunnen tonen, mogen naar binnen. Maar een kleine Indonesische vrouw die huilend komt aanfietsen, heeft geen brief. Ze kent de familie goed. De oudste dochter werkt bij haar als huishoudelijke hulp. ‘Zulke lieve mensen.’ Van twee politievrouwen mag ze naar binnen.

Eigen kring

Na de bijeenkomst vangen de aanwezige televisieverslaggevers bot bij de meeste bezoekers. Zij wensen hun emoties niet publiek te uiten. Ook de twee scholen waarop de kinderen van het getroffen gezin zitten, willen de tragedie in eigen kring verwerken. De christelijke basisschool Groen van Prinsterer doet daarvoor geen beroep op Slachtofferhulp, maar schakelt twee medewerkers in van Eleos, een landelijke instelling voor gereformeerde geestelijke gezondheidszorg. Ook het Pieter Zandt, de reformatorische middelbare scholengemeenschap waar vier kinderen die de brand overleefden naartoe gaan, zal waarschijnlijk een beroep doen op deze hulp.

De gemeente Kampen houdt desondanks de deuren van de sporthal de hele dag open. Medewerkers van slachtofferhulp zijn aanwezig. En woensdagavond is er opnieuw een besloten informatiebijeenkomst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden