Herdershond verslikt zich in broodje aap

'Een poosje terug had ik een buurman die zijn 5 jaar oude Duitse herder moest laten afmaken wegens leverfalen.' Veel hondenbezitters zal deze zinsnede inmiddels bekend voorkomen, want sinds enkele weken circuleert onder dierenvrienden een e-mailbericht met deze beginzin....

Wat volgt, is het relaas over de autopsie en de ontdekking door de bewuste buurman dat de dood van zijn hond te wijten is aan het gebruik van Swiffer, een schoonmaaksysteem met doekjes en spray. Oorzaak: er zit een giftig schoonmaakmiddel in de Swiffer WetJet, verwant aan antivries.

Door zijn poten te likken kreeg de hond voldoende van dit goedje binnen, aldus het verhaal, om zijn lever te vernietigen. Als kort daarna ook de katten van de huishoudster van de buurman het loodje leggen, is de zaak duidelijk: Swiffer met antivries is levensgevaarlijk.

Er is onvoldoende bewijs om de producent aan te klagen, maar 'alstublieft vertel het verder!', eindigtde e-mail. Inmiddels zijn waarschuwingen toegevoegd om ook op te letten bij cavia's en, extra dramatisch, 'je kindje'.

Ethel Portnoy, koningin van het broodje-aapverhaal, mag dan onlangs zijn overleden, de urban legend, het sterke kletsverhaal, is allerminst met haar gesneefd.

Het verhaal van de herdershond is een nieuwe stadslegende. Door de detaillering, de latente angst voor giftige producten en het gevoel van David (hondenbezitter) tegen Goliath (multinational Procter & Gamble) spreekt het verhaal tot de verbeelding. En je weet maar nooit; voortaan toch misschien maar geen Swiffer?

Tot ergernis van het bedrijf.

Volgens Hilde Zwaan, scientific external relations manager van Procter & Gamble Nederland is het verhaal volkomen lariekoek. Van een antivriesmiddel is geen sprake. Schadelijke effecten op mens en dier? Onzin. En dat bevestigen inmidels ook onafhankelijk bronnen in de VS, waar het verhaal al eind april opdook.

De site van de ASPCA bijvoorbeeld, een dierenbeschermingsorganisatie die veel onderzoek doet naar vergiftiging van huisdieren, ontkracht het verhaal. Wie de Swiffer-site van Procter & Gamble bezoekt, vindt daar alleen een obligate ontkenning en een verwijzing naar de ASPCA.

Wel lichtte Zwaan meteen nadat het verhaal naar Nederland over woei, consumentenorganisaties en dierenartsen in over het valse gerucht. Waarschijnlijk zijn mede daardoor bij het bedrijf slechts een paar verontruste telefoontjes binnengekomen.

Overigens is de Swiffer Wetjet, die in de VS (en in Belgin Groot-Brittanniwordt verkocht, en die de Duitse herder het leven kostte, iets anders samengesteld dan de Swiffer Spray & Clean in Nederland.

Ook die laatste is veilig bezweert scientific external relations manager Zwaan.

Ook voor de cavia en de baby.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden